Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forelsket i New York

Ekte feelgood for New York-elskere i alle aldersgrupper.

FILM: Her kommer sommerens beste feelgood-film, søt men ikke emmen. Det dreier seg om den første forelskelsen, fortalt som en kjærlighetserklæring til smørsiden av Manhattan.

11-årige Gabe (Josh Hutcherson) er hovedperson og fortellerstemme. Hans Manhattan-revir går ti kvartaler i hver retning på Upper West Side, like nord for Central Park. Eneste solformørkelse i hans liv - bortsett fra foreldrenes skilsmisse-prosess, men slikt rammer jo alle - er risken for å bli påført jentelus. Så, som lyn fra klar himmel, blir han rammet av en rar følelse i magen. Det skjer i en karateklasse, og hun heter Rosemary (Charlie Ray).

De har kjent hverandre siden barnehagen, men aldri «sett» hverandre før nå. Hun har gult belte i karate, han er nybegynner, og de første seriøse meningsutvekslingene handler om hvorvidt jenter modner tidligere enn gutter.

Gabe er «guttete», han vil heller få tåneglene trukket ut med tang, én for én, enn å bli lurt med inn i en kjolebutikk. Rosemary er akkurat så snusfornuftig som 11-årige jenter er. Svetten i hendene som forsiktig berører hverandre under bordet når de er med foreldrene på jazzrestaurant og drikker Shirley Temple-barnedrinker, er antydet på helt gjenkjennelig vis. Der er mye klokskap i 11-åringers verdensbilde og mye direkte, uforfalskede følelser. Skulle han ha kysset henne, eller skulle han ikke? Den aktuelle scenen kan spilles om og om igjen en hel kveld i et forvirret guttehode.

Ekteparet Mark Levin (regissør) og Jennifer Flackett (manusforfatter) som har laget «Little Manhattan» er veteraner på manussiden, særlig i TV-formatet. Dette er Levins debut som regissør. Det er ingen overdrivelse å si at de har fanget barneversjonen av den særegne New York-lykken som fins en sommerdag i Central Park.

GABES DOMENE: Hovedpersonen i «Little Manhattan» bor på Upper West Side på Manhattan i New York. Foto: FILMWEB
GABES DOMENE: Hovedpersonen i «Little Manhattan» bor på Upper West Side på Manhattan i New York. Foto: FILMWEB Vis mer
PLUTSELIG FORELSKET: 11-åringen Gabe spilles av Josh Hutcherson og Rosemary av Charlie Ray.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling