Forelsket i «Nini»

I påsken kan du se Eindride Eidsvold (38) som forelsket lege i krimserien «Nini - den stille uke» på NRK1. Selv er han mest opptatt av det som skal skje etter påske. Da har han tittelrollen i «Tartuffe» på Nationaltheatret.

I «Nini» på NRK1 spiller Eindride Eidsvold legen Johannes, som blir svært betatt av Frelsesarmeens Nini (Iren Reppen).

- Jeg er med i alle episodene, og vi brukte lang tid på settet. Det varer jo i fem timer, like mye som tre hele spillefilmer. Det er hyggelig å spille snill lege, ikke bare være «bad guy», sier Eindride Eidsvold.

Men 28. april får han selv hovedrollen. Da er det premiere på Gabor Zsambékis oppsetning av Molihres klassiker. Eindride Eidsvold synes det å ta ei ukes pause nå blir som et avbrutt samleie.

- Her har vi en energi som er på vei mot noe, og så er det plutselig påskeferie. På den annen side kan det jo hende at noe modnes, og at teksten vil bli enda bedre.

Hovedpersonen Tartuffe er beskrevet som en av teaterhistoriens kvalmeste og skumleste figurer, en hykler som innsmigrer seg hos den velstående kjøpmannen Orgon (Sverre Anker Ousdal) og familien hans.

Peer Gynt-type

- Jeg liker å tenke på Tartuffe som en Peer Gynt-type, en eventyrer som er spontan, intellektuell og kjappere enn de fleste. Han er ekstremt flink til å innynde seg. Men det han gjør, ville det ikke være mulig å gjennomføre uten Orgon. De andre i familien har på en eller annen måte avslørt ham, men husets herre godtar ham.

«Tartuffe» blir denne gangen satt opp av den internasjonalt anerkjente ungarske regissøren Gabor Zsambéki. Og Eindride Eidsvold er svært imponert over ham.

KLASSIKER: Eindride Eidsvold skal spille hovedrollen i Molières «Tartuffe» på Nationaltheateret i vår og høst. Teppet han holder, er en rekvisitt til forestillingen.
KLASSIKER: Eindride Eidsvold skal spille hovedrollen i Molières «Tartuffe» på Nationaltheateret i vår og høst. Teppet han holder, er en rekvisitt til forestillingen. Vis mer

- En bauta

- Han er mye større enn jeg har inntrykk av at folk er klar over. Han er en bauta i europeisk teater, men han tar ikke fem øre for å høvle ned hvem som helst. I Ungarn går det nå en oppsetning av «Tartuffe» hvor jeg tror han har tilspisset den politiske situasjonen i stykket mer enn her, fordi virkeligheten i Ungarn er en annen.

Andre roller i «Tartuffe» spilles av Anne Krigsvoll, Laila Goody og Rut Tellefsen.

KLASSIKER: Eindride Eidsvold skal spille hovedrollen i Molières «Tartuffe» på Nationaltheateret i vår og høst. Teppet han holder, er en rekvisitt til forestillingen.
NINI: Spilt av Iren Reppen.Foto: NRK