Forelsket i Norge

I kveld innleder den særpregete amerikanske artisten en norgesturné i Oslo.

Rickie Lee Jones (51) var ulik alle andre kvinnelige artister på hitlistene på 70- og 80-tallet. Men da Lowell George fra Little Feat spilte inn hennes «Easy Money» på sitt eneste soloalbum i 1979, ble mektige Warner overbevist.

Den påfølgende suksessen med hennes egen radiohit «Chuck E\'s In Love» og debutalbumets dundrende suksess samme år etablerte henne som artist for alvor.

-  Jeg vet ikke om jeg tør si dette, men jeg synes faktisk nordmenn likner mer på meg av utseende enn noen andre, selv om jeg ikke kommer herfra, sier Ricki Lee Jones.

-  Jeg har en gang før gjort en lang turné i Norge, og jeg elsket den turneen og tenker tilbake på den med en spesiell glede. Den var så annerledes.

- Folk i Norge er utrolig intellektuelle og fine mennesker - svært forskjellige fra alle jeg har møtt i Danmark og Sverige. Men ikke fortell det til noen, ler hun opplagt og legger ikke skjul på det litt syrlige sparket til våre naboer.

Tekst om Janis

Hun har et sterkt slektskap med både Bruce Springsteen og Tom Waits i måten hun skriver om livet på gata. Men hun skiller seg også ut med blandingen av jazzrøtter, eldre amerikansk musikk og inspirasjon fra beatpoetene med eksentriske singer/songwriter-egenskaper og westcoast-produsert lydbilde og groove.

-  Mange har sammenliknet deg med ikoner som Waits, Springsteen og Janis Joplin. Føler du deg vel med det?

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

-  Det er morsomt at du nevner Janis Joplin, for jeg har akkurat gjort ferdig et nytt album og Janis dukket uventet opp i den siste sangen jeg skrev. Hun har fått sin egen tekstlinje der, og det har aldri skjedd før.

- I mitt hjerte føler jeg en stor likhet med henne. Hun var den totalt emosjonelle som kom fra spontanitetens planet med sine egne følelser. Det er uten tvil meg, det der, innrømmer Rickie.

-  Men det er Laura Nyro som har inspirert meg mest av alle. Jeg likte den triste følelsen i musikken hennes, og den skjønne formuleringen av det lyriske.

Nytt album

Publikum i Norge kommer til å være blant de første som får høre materialet, som Rickie selv er meget entusiastisk over.

-  Jeg er så spent på reaksjonene. De første som har hørt dette hjemme i USA har gitt meget positive reaksjoner, sier hun.

-  Før presset jeg alltid meg selv for å tilfredsstille andre. Jeg har vært sånn hele livet. Denne plata er en kommentar til livet. Det er mye mer jeg her, og det er uvanlig for meg, poengterer hun.

Hun er en av USAs store stjerner, men mer obskur og litt mer bortgjemt enn Tom Waits og Bruce Springsteen.

-  Jeg ville nok gjerne sett at det var skrevet mer om meg, fordi jeg fortjener det som låtskriver. Om du er en suksess om du selger 100 000 album eller fem millioner er noe du avgjør i ditt eget hode. Jeg er veldig fokusert på meg selv, sier hun.

-  Har Norge vært reale overfor deg?

-  Definitivt! En veldig god støtte. Alle disse skjønne små byene. Bortsett fra mitt hjemland er Norge det landet som føles mest som meg og mitt, sier Ricke Lee Jones. Og det er sikkert grunnen til at hun gjør en turné i Norge denne gang.

Etter Oslo Konserthus i kveld går turen til Stavanger Konserthus (i morgen), Logen Teater i Bergen (24. juni), Oseberg Kulturhus i Tønsberg (25. juni), Harstad kulturhus (26. juni), Olavshallen i Trondheim (27. juni) og Arendal kulturhus (28. juni).