- Forelsket i Skandinavia

LONDON (Dagbladet): Plateaktuelle Ryan Adams (26) fra Connecticut er begeistret for skandinaver. I Norge er det Bergen som har gjort mest inntrykk. - Byen er jo som et maleri, sier han.

- Jeg kommer aldri til å glemme fiskerettene og den vakre naturen. Dessuten er Bergens-gruppa Kings of Convenience min favorittgruppe og medlemmene mine venner, sier Ryan Adams, som nå har lagd ei ny plate full av kjærlighetssanger.

«Gold» lanseres i Norge 24 september, og Adams drar på turné like etterpå. Men han kommer ikke til Skandinavia denne gangen.

Likhet

Ryan Adams kommer fra det sørvestlige USA, et område fullt av cowboyer og indianere, hvor folk tradisjonelt har vært mest opptatt med seg selv og sine egeninteresser.

- De lar seg styre av Disney og Coca-Cola, mens Skandinavia med sine sosialdemokratiske tradisjoner har klart å utjevne skillelinjene og skape større likhet. Det er en av de tingene som tiltrekker meg, sier Ryan.

«Villmann»

Han er mer opptatt av å diskutere interessante samfunnsforhold enn å reklamere for plata. Han ble kalt en «villmann» da han var med i gruppa Whiskeytown, men virker verken «vill» eller «gal».

Forelsket

- Pressen overdrev. Vi var ei gruppe unge mennesker som likte å ha det moro, men gruppa varte jo ikke så lenge. Jeg liker bedre å drive solo med en gitar og et piano. Nå vil jeg og noen venner forsøke oss som gruppe igjen med «Gold», men deretter skal jeg dra på turné alene.

- Hva er bakgrunnen for å kalle plata «Gold»?

- Jeg kom til Los Angeles og ble inspirert der. Når sola gikk ned, la den et skjær av gull over husene, det ga meg ideen. Jeg skrev 20 låter i ett strekk, 16 er kommet med på plata.

- Den er blitt kalt et langt kjærlighetsbrev?

- Det er nok riktig at flere sanger er skrevet til en amerikansk skuespillerinne, som jeg var forelsket i, men det ble ikke noe av. Man blir jo forelsket, og da settes voldsomme følelser i sving - ikke sant?

<B>TAR DET ROLIG:</B> Ryan Adams ble kalt en «villmann» da han spilte i bandet «Whiskeytown». Nå nøyer han seg med et glass rødvin.