Forelsket politimann

Spennende politikrim med en ekstra vri.

BOK: I forkant av bok fem om politiduoen Gunnarstranda og Frølich har Kjell Ola Dahl byttet forlag, fra Gyldendal til Kagge, bøkene hans har blitt solgt til omkring et dusin land og han er (så vidt jeg vet) eneste norske forfatter på det prestisjetunge London-forlaget Faber and Faber. Så interessen rundt ham er stor.

Hadde Gunnarstranda og Frølich vært et komiteam fra stumfilmtida, ville Gunnarstranda vært streitingen, mens Frank Frølichs rolle ville være å utsette seg for latterlige, men også potensielt farlige situasjoner.

Kjærlighet

Det blir særlig tydelig i «Den fjerde raneren», for her lar Frølich seg ikke bare lede av hjerne og hjerte, men også av mer unevnelige kroppsdeler. Det får da også konsekvenser for Frank\'en, både personlig og profesjonelt.

Under en politiaksjon havner en kvinne i skuddlinja, og Frølich kaster seg over henne og får henne i skjul. Nærkontakten setter fantasien i sving, og når han tilfeldigvis treffer henne igjen, lar de to alle hemninger fare. Forståelig, men... damen har både fortid og familie, nærmere bestemt en bror som hører til i Frølichs kundekrets, bokstavelig talt. Og dermed må Frank\'en forklare sine handlinger for egne kolleger.

I «Catch-22» skriver Joseph Heller om en offiser som ser så fryktinngytende ut at ingen har våget å avkreve ham fornavn. Derfor omtales han bare som Major ---- de Coverley. Antakelig er det samme grunn til at Gunnarstranda bare har etternavn -   han er bisk, bjeffende, sur og utilnærmelig, og i «Den fjerde raneren» får også Frølich oppleve hvordan det er å bli støtt ut i mørket av sin overordnede. Men det er heldigvis bare en forbigående utstøting.

Velskrevet

Kjell Ola Dahl har gjort en vri på den tradisjonelle politiromanen, ved å la Frank Frølich operere både som lovens vokter og som en mer tøylesløs frilanser. Grepet er godt, og gir handlingen en ekstra dimensjon. Den dreier seg ellers mest om penger, både i form av sedler og gjenstander, men også om eviggyldige temaer som kjærlighet, avhengighet og tillit. Det burde nesten være unødvendig å legge til at den er godt skrevet - det både forventer man og får fra Dahl.