Forener den nordiske krimromanen og den internasjonale thrilleren

Velskrevet om kynisme og melankoli.

GOD DANSKE: Hvis du liker thrillere, er Steffen Jacobsen et navn du burde notere deg med en eneste gang, mener anmelderen. Foto: ASCHEHOUG
GOD DANSKE: Hvis du liker thrillere, er Steffen Jacobsen et navn du burde notere deg med en eneste gang, mener anmelderen. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I bokverdenen er det stort sett thrillere som får merkelappen «intelligent». Sjelden hører man om en intelligent roman, eller et intelligent dikt. Antakelig har det å gjøre med thrillerens hovedanliggende. Her er det ikke det nære og intime som skal vises fram, men store, komplekse årsakssammenhenger.

Thrilleren er i sin natur handlingsdrevet, den består av sekvenser av årsaker og virkninger — og antakelig er det denne utpreget rasjonelle strukturen som får anmeldere til å bruke ordet intelligent.

Målt opp mot slike krav fortjener danske Steffen Jacobsens «Den gode datter» definitivt en slik merkelapp. Selv om det også er blitt en bok som besitter mange av den klassiske kriminalromanens kvaliteter.

Fartsfylt og innadvendt

Jacobsen har tatt mål av seg til å forene den fartsfylte thrilleren og den mer innadvendte nordiske kriminalromanen. Det gjør han ved å la sin helt, den melankolske kommissæren Robin Hansen, vikles inn i et internasjonalt nettverk av narkotikabaroner, sikkerhetsfirmaer og etterretningsagenter.

Hansen blir satt til å etterforske drapet på en dansk ingeniør som blir tatt av dage av den colombianske geriljabevegelsen FARC. Det leder ham inn i en verden der mennesker er lite annet enn brikker i et spill hvor alle jakter på alle og ingen er den de utgir seg for. Bortsett fra Hansen selv.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer