Forener hvit og svart ungdom

Bak ræpperen Eminems korte og intense karriere ligger en historie om en ensom, kaotisk og rotløs tilværelse sammen med en alkoholisert og konstant blakk mor - og en sterk drøm. Dagbladet har sett nærmere på livet til den omstridte ræpperen, som i morgen igjen må møte i retten.

ANAHEIM, California: - Motherfuckers! roper Eminem mens han løper omkring på scenen i svær snekkerbukse, bar overkropp og med ei hvit maske foran ansiktet. Tusenvis av ungdommer jubler mot ham, den massive sportshallen koker. Det er siste konsert i USA i denne omgang for den hvite omstridte ræpperen som har forent hvit og svart ungdomskultur som ingen før ham.

Den hårblekede, blåøyde verbale akrobaten, Marshall Bruce Mathers III, er ikke bare et karismatisk ungdomsidol. Med sin kvasse tunge har han etablert seg som den nye fredløse i musikkens elitesjikt samtidig som han på rekordtid har oppnådd dyp respekt blant så vel svarte hardcore-hip-hop-ere som hvite MTV-«ofre». Ræpperen som skremmer vannet av foreldre med sine voldelige tekster, elskes av millioner unge - og hates av sin familie, som krever erstatning etter hans mange verbale utbrudd.

Bildet av Eminem som en enkel, underholdende, uskikkelig type som ennå ikke er blitt voksen, er bare en liten flik av helhetsbildet. Bak hans uttalelser og utfall ligger en tidvis mørk, psykologisk kompleks skikkelse, skapt av en urolig barndom med en endeløs sjelekamp som har fått hans personlighet til å ta de mest uforutsigbare veier.

Dette fører ham tilbake til rettssalen i morgen. Da må han svare på anklager for å ha gått løs på en mann og for å være i besittelse av ulovlig våpen etter at politiet arresterte ham 4. juni utenfor en nattklubb. Ræpperen skal ha mistet besinnelsen da han så John Guerra kysse hans daværende kone, Kim Scott.

Anaheim i California: Ut av det provisoriske huset på scenen ramler en kvinneliknende skikkelse i en sliten morgenkåpe. Hun forestiller mammaen til Eminem, Debbie Matters Briggs, og veksler mellom å være en robot og en drita full tragedie som ramler ned trappene med en flaske Bacardi.

Eminem vokste ikke opp i en blomstereng. Han ble født i Kansas City, Missouri 17. oktober 1975. Hans mor, Debbie, var bare 15 år da hun giftet seg med hans far, Marshall II, som var sju år eldre. Da Eminem kom til verden, var begge foreldrene med i coverbandet Daddy Warbucks, som underholdt i ymse lokaliteter i Midtvesten. Faren forlot familien seks måneder etter sønnens fødsel og flyttet til California.

Som tenåring forsøkte Marshall å sende brev til faren. De kom i retur, uåpnet. Eminem har aldri møtt sin far.

Barndommen var rotløs, med en mor på stadig reise fra by til by, på utkikk etter en ny jobb. Idet den farløse gutten hadde fått noen venner, reiste de igjen til en ny by. Han beskriver selv oppveksten som et «stereotypt liv i et fattigstrøk med svarte vassende rundt i de hvites søppel» og følte seg tidlig som en outsider.

- Min mor er en «bitch». Hun hadde aldri en jobb. Hun hadde ingenting, sier Eminem i dag.

Han ble en emosjonell, usikker og innadvendt gutt med tegneserier og TV som de faste elementene i livet, inntil han og moren til slutt bosatte seg på den slitne østkanten i Detroit i Michigan.

Etter hvert delte han musikkinteresse med sin jevnaldrende onkel, Ronnie Polkinghorn. Heltene var Ice-T, Run-DMC, Beastie Boys, Fat Boys og LL Cool J. Det førte til at den desillusjonerte gutten omsider fikk en drøm i livet. 15 år gammel dannet han sin første ræppgruppe. To år seinere droppet han ut av high school, etter at han strøk til eksamen for tredje gang.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at det skyldes at jeg er dum. Det henger mer sammen med at jeg ikke gikk på skolen.

Anaheim i California: - Managerne og advokatene mine sier at alt jeg sier vil bli brukt mot meg. Vet dere hva jeg svarer dem? I'm a criminal! Skjønner dere, motherfuckers?

Musikken ble livet for Eminem, selv om han mistet troen på alt da hans store støtte og inspirasjon, onkel Ronnie, tok sitt eget liv i 1993.

Høsten 1996 ga han ut sitt første soloalbum, «Infinite». Det ble ingen suksess, men journalisten Marc Kempf så guttens store potensial. Selv om han omsider gikk for å være den beste av freestyle-ræpperne i Midtvesten, var livet tøft for «Em». Klapp på skuldra betydde lite for en ung gutt som nettopp var blitt sparket fra sin jobb på Gilbert Lounge, bare noen dager før hans datters første bursdag. Han var blakk og desperat, og karrieren hans lot til å være milevis unna, da han satt på toalettet og lekte med ord som rimet på Slim Shady.

- Slim Shady representerer bare de jævlige tankene jeg har. Alle de tingene som jeg tenker, som jeg ikke burde ha tenkt. Publikum må finne ut når jeg er seriøs og når jeg kødder. Det er derfor mange av låtene mine er morsomme. Jeg har en fordreid humor, tror jeg.

Den skøyeraktige, småfandenivoldske antisuperhelten Slim Shady er Eminems alter ego. Den fargerike skikkelsen debuterte på en EP med hans navn og ble utgitt på et uavhengig selskap i 1997.

«Slim Shady EP» ble innspilt mens Eminem bodde sammen med kjæresten Kim og datteren Hallie i et fattigslig og narkobelastet strøk øst i Detroit. Mens både de familiære og økonomiske problemene fortsatte, jobbet han hardt for å markedsføre sin EP. Han skrapte sammen nok til å reise til Rap Olympics i Los Angeles, men havnet i en dyp depresjon etter at han kom tilbake og var overbevist om at han aldri kunne få til noe som helst. Han forsøkte å ta sitt eget liv med piller.

Anaheim i California: - Hvor mange av dere er det som er lei av høre og lese all dritten om meg?

Jubelen er enorm, der han prøver å bryte lydmuren med å si til fansen at de ikke må tro på alt som skrives om ham.

- Jeg er drittlei alle journalistene og alt det de skriver om meg! Igjen får han stor støtte fra salen. Jubelen blir ikke mindre når han har sex med en bamse av den typen som Britney Spears og Christina Aguilera har for vane å dolle seg rundt med.

En måned etter Rap Olympics ringte vestkystræpplegenden Dr. Dre til ham. Han vil arbeide med «Em». Kjemien fungerte, og den 23. februar 1999 kom «The Slim Shady LP» ut i en million eksemplarer. Hans siste plate, «The Marshall Matters LP», har solgt 65000 i Norge og 13 millioner verden over. Konserten hans i Oslo Spektrum 1. februar er for lengst utsolgt.

Han har fått priser i alle musikkprisutdelinger som er verdt å nevne, og har stadig offentlig skittentøyvask med sin familie, spesielt sin ekskjæreste Kim Scott som han har et perverst elske/hate-forhold til. Hans stadige utfall mot musikkollegaer som «N'Stink», «The Wackstreet Boys» og «98 Disease» vekker blandede reaksjoner i bransjen.

- Jeg kanaliserer all dritten jeg har forholdt meg til gjennom musikken. Det er min terapi, sier artisten.

I morgen møter han igjen i retten. I helga er media verden over igjen fulle av nyheter om den hvite kontroversielle ræpperen med navnet på sin onkel Ronnie tatovert på kroppen.

<B>TIL NORGE:</B>1. februar kommer Eminem til Oslo Spektrum. Konserten er for lengst utsolgt. I morgen møter han i retten - igjen. Her er han i aksjon under årets MTV Music Award.