Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forenklede forestillinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AFGHANISTAN: I går refset forsvarssjef Sverre Diesen kritikerne av NATOs strategi i Afghanistan. Kritikken er bygget på gale forestillinger om hva NATO forsøker å gjøre i landet, påstår han. Den tar feil i at Taliban ikke lar seg beseire og overdriver når den tror Afghanistan blir NATOs kirkegård. Monn det?Det er NATO selv som har hevdet at nederlag i Afghanistan, i den forstand at Alliansen må trekke seg ut uten at det har lykkes å sikre sentralregjeringen i Kabul demokratisk basert og stabil kontroll over hele landet, vil svekke alliansens troverdighet og relevans. Det er uklok retorikk. Hamid Karzais regime har liten legitimitet utenfor Kabul. Det blir i brede kretser i Afghanistan oppfattet som en agent for fremmede interesser. Og ingen fremmed makt har hittil vært i stand til å kontrollere landet over lengre tid. NATOs oppgave er dessuten ført og fremst å sørge for sikkerhet til de som har ansvaret for gjenoppbyggingen av Afghanistan. Alliansen behøver ikke påta seg ansvar for mer enn det.

DIESEN BESKRIVER Taliban som en «liten og i alminnelighet avskydd gruppe» som forsøker å tilrane seg makten, og går langt i å framstille Afghanistan som en enhet i motsetning til Irak, hvor det hersker «borgerkrigsliknende tilstander mellom store rivaliserende etniske og religiøse folkegrupper». Muligheten for suksess er derfor mye større i Afghanistan enn i Irak, hevder han. Men Afghanistan er en løst sammensatt \'føderasjon\' av forskjellige stammer som bare i korte perioder av har vært noen effektiv statsdannelse. Det har hersket en nærmest permanent ulmende borgerkrigstilstand i form av rivalisering mellom stammene som med jevne mellomrom har blusset opp i kamphandlinger og regulær borgerkrig.

JEG TROR noe av NATOs problem er at alliansens målsetting og strategi i for stor grad bygger på slike forenklede forestillinger om hva Afghanistan er, som general Diesen bringer til torgs, en slags speilbildetenkning, hva Edward Said kalte orientalisme.Det NATO trenger er ikke høystemte appeller om mer militær innsats, men derimot en nøktern ambisjon om å kunne bidra med sikkerhet som støtte til gjenoppbygging på afghanernes egne premisser. Og der bør også Norge stille opp både for Afghanernes skyld og for NATOs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!