Forenklede konflikter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

29. september ble ti soldater fra Den afrikanske unions fredsbevarende styrker i det sørlige Darfur drept av en utbryterfraksjon fra en av de største opprørergruppene som kjemper mot sudanske myndigheter. Nyheten var sjokkerende. Men den var spesielt sjokkerende for dem som bare har fulgt tragedien i Darfur slik den er blitt formidlet av aktivistgrupper som er tilhengere av intervensjon, for eksempel «Save Darfur», eller institusjoner som U.S. Holocaust Museum, som kategoriserer krisen som et folkemord. Den var sjokkerende fordi det ikke passer inn i det overforenklede, svært lite nyanserte synet på konflikten i Darfur som slike grupper har formidlet de siste årene. Hvorfor har disse gruppene – som tross alt har langt bedre kjennskap til realitetene i området enn alle andre, bortsett fra noen få spesialister og sudanske emigranter som bor i USA – gitt en ufullstendig framstilling av hva som foregår?

Fordi de vet at hvis de skal få folk til å bry seg, er de nødt til å overforenkle. Bare det å gi en organisasjon navnet «Save Darfur» er en overforenkling, siden det antyder at det finnes et uskyldig offer (darfurerne) og en gruppe som de må reddes fra (de islamistiske myndighetene i Sudan og deres blodtørstige janjaweed-milits). Fra et praktisk ståsted virker en slik overforenkling ofte ikke bare uunngåelig, men helt nødvendig. Tross alt er aktivisme, i beklagelig grad, et nullsumspill. Når alt er sagt og gjort, må en gruppe som er lidenskapelig engasjert i situasjonen i Darfur, konkurrere om donasjoner mot grupper som er like lidenskapelig engasjert i å kurere Lou Gehrigs sykdom eller stoppe den globale oppvarmingen eller gi hjemløse et sted å bo. For hver enkelt gruppe er det deres egen sak som har høyeste prioritet. Men dessverre er det bare et begrenset antall bidrag som kan fordeles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer