NORSKHET: «Er arbeidsmoralen knyttet til bunader, skigåing eller noe helt annet?» skriver Eivind Trædal i denne satiriske artikkelen. Foto: Agnete Brun/ Dagbladet
NORSKHET: «Er arbeidsmoralen knyttet til bunader, skigåing eller noe helt annet?» skriver Eivind Trædal i denne satiriske artikkelen. Foto: Agnete Brun/ DagbladetVis mer

Fører brunost til skattemoral?

Det står om vår framtid, skriver Eivind Trædal.

Hva er norsk kultur, og er den utrydningstruet? Dette brennende spørsmålet har herjet både Stortinget og avisspaltene, etter at stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde og journalist Jon Hustad gjentatte ganger har bedt kulturminister Hadia Tajik om svar. Diskusjonen minnet meg på en historie jeg ble fortalt nylig, som satte en støkk i meg.

Den handlet om en bonde fra Sunnmøre som var i Oslo for å se cupfinalen. Her møtte han en gammel kjenning fra studiedagene som han kom i prat med. Bonden lurte på hva det var han drev på med nå. «Jo, jeg er lærer, også driver jeg litt med logikk», svarte han. «Logikk, hva er det?», lurte bonden. «Vet du ikke hva logikk er?» lurte læreren. «La meg da ta et eksempel: Feirer du jul?». «Ja», svarte bonden. «Da er du vel glad i pinnekjøtt?», spurte læreren. Jo da, bonden var glad i pinnekjøtt til jul. «Da liker du vel pølse på 17. mai også?», spurte læreren. Bonden likte også pølse på 17. mai. «Da liker du også grunnloven?», spurte læreren. Ja, han likte også grunnloven. «Da er du også glad i demokratiet, ikke sant?» Å ja, bonden var veldig glad i demokratiet. «Der ser du, det er logikk», sa læreren.

Noen uker etter var bonden på Jokeren, og møtte en sambygding han ikke hadde sett på lenge. De kom i prat og lurte på hvordan de hadde det. «Jo jeg har begynt med litt logikk», sa bonden. «Logikk?» sa den andre, «hva er det?» «Jo la meg ta et eksempel, feirer du jul?» «Nei.», svarte den andre bonden, som var muslim. Da ble bonden stum, og tenkte seg om en stund, og sa: «faen, du hater jo demokratiet!»

Denne historien var en vekker. Logikken er krystallklar, og konsekvensene kan vi tenke oss selv. Tidligere har jeg vært avslappet overfor venner som tilsynelatende jobber og betaler skatt, men som ved nærmere ettersyn ikke spiser pølse på 17. mai. Jeg har sett gjennom fingrene med at en av naboene mine ikke pyntet til jul (selv om det lukta søtlig av granbar fra leiligheten, rett skal være rett), uten å være klar over at vedkommende samtidig forkaster grunnloven vår. Og dette er bare de eksemplene jeg hørte i historien! Følger vi logikken videre, finnes det et svimlende antall andre tradisjoner som kan være utslagsgivende for våre moderne, opplyste idealer, og tilsvarende: hyggelige, lovlydige, arbeidsomme og skattebetalende «nordmenn» som, kulturelt sett umulig kan være noen av delene.

Følg oss på Twitter

I Det gamle testamente, som alle de abrahamittiske religionene setter høyt, står det at man «Du skal ikke koke et kje [geitunge] i melken fra moren» (Andre mosebok 34:26). For å være helt sikre på at de ikke bryter guds påbud, har ortodokse jøder den dag i dag to sett med bestikk, kasseroller og annet kjøkkenutstyr, for å være hundre prosent sikre på å unngå fadese. Dette er et av mange eksempler på hvordan vi i Norge kan og bør verne om vår egen kultur. Vi kan også se til vår egen historie for å få inspirasjon: Grønlandsvikingene tok vare på sin kristeneuropeiske arv selv da klimaet ble kaldere, og lot være å la seg korrumpere av kulturen til de innvandrende inuittene, som visste hvordan man kunne fange sel uten å importere dyrebart trevirke fra Europa. Riktignok måtte vikingene til slutt velge å forlate øya eller sulte i hjel, men de reiste og sultet som kristne europeere, og utvilsomt med et samhold vi kan misunne dem i vår moderne, usikre verden.

Kulturen vår er bærebjelken i økonomien og samfunnsordenen. Så mye bør være klart. Men vi vet ikke akkurat hvilke deler av kulturen, og på hvilken måte. Her trengs mer forskning. Fører brunost til skattemoral? Må man være statskirkemedlem for å støtte ytringsfriheten, eller kan man være frikirkelig? Er arbeidsmoralen knyttet til bunader, skigåing eller noe helt annet? Vi må straks få en utfyllende oversikt over alle sentrale trekk med norsk kultur, slik at vi kan sørge for at disse overholdes strengt både av nye og gamle landsmenn. Selv er jeg villig til å invitere mine naboer på en forsinket julefeiring med pinnekjøtt, om det så må gjøres med makt. Det står om vår framtid.

ARTIKKELFORFATTER: Eivind Trædal.
ARTIKKELFORFATTER: Eivind Trædal. Vis mer