Foreslår bredbåndsavgift

Forsker Hendrik Storstein Spilker vil tillate all nedlasting og deling av musikk på Internett og foreslår en bredbåndsavgift for å kompensere musikerne

I dag må du ha tillatelse fra rettighetshaverne for å spre musikk på Internett. Laster du ned ting som er lagt ulovlig ut på nettet, bryter du loven og kan bli anmeldt.

-  Dette forbudet kriminaliserer stor deler av den unge befolkningen, mener Hendrik Storstein Spilker, forsker ved NTNU i Trondheim .

I stedet for jakt på unge musikkpirater bør bredbåndsselskapene betale en avgift til musikere, mener Spilker.

Åtte av ti unge

Han leder et forskningsprosjekt som har konkludert med at åtte av ti under 25 år bruker Internett flere ganger i måneden for å laste ned låter fra fildelingsnettverk, dele dem med sine venner og lete seg fram til ny musikk.

80 prosent av dem igjen hopper over lovlige betalingstjenester som iTunes og finner musikken på gratissider som limewire.com og thepiratebay.org.

Nå vil Spilker endre åndsverkloven og gjøre det lovlig å laste ned og dele musikk.

-  Professor i kriminologi, Nils Christie, hisset på seg mange da han på 1980-tallet skrev at de samfunnsmessige omkostningene var for store ved å forby hasjbruk. Med hasj gjaldt det 25-30 prosent av ungdommene, med musikk snakker vi om at 80 prosent av ungdommene kriminaliseres, sier Spilker.

RADIKALE FORSLAG: 80 prosent av de unge bryter loven når de deler filer, og forsker Spilker foreslår nå en bredbåndsavgift. Foto: SCANPIX/GORM KALLESTAD
RADIKALE FORSLAG: 80 prosent av de unge bryter loven når de deler filer, og forsker Spilker foreslår nå en bredbåndsavgift. Foto: SCANPIX/GORM KALLESTAD Vis mer

-  Fascisme

I går skrev Dagbladet at en 16-åringen fra Stavanger er tiltalt for å ha administrert et fildelingsnettverk. Musikk- og filmbransjen har hyret inn advokatfirmaet Simonsen for å overvåke fildelingen på Internett - med Datatilsynets godkjennelse. Bransjen mener de hvert år taper flere hundre millioner kroner på ulovlig nedlasting. Men piratkampen er en fåfengt kamp, mener Spilker.

-  Dersom plateselskapene skal lykkes, vil det kreve en ekstrem grad av overvåkingen som betyr at vi vil være på full fart inn i fascismen, sier Spilker,

Bransjen sier de i første rekke vil gå etter personene bak nettverkene, men heller ikke de som kun laster ned musikk kan føle seg trygge. Spilker mener han har et mye bedre forslag:

-  Betale avgift

-  Jeg har ingen problemer med å se at musikere går glipp av mye penger i tapt musikksalg. For å gi dem kompensasjon bør bredbåndsselskapene betale en avgift. Det er dem som virkelig tjener på at ungdom bruker Internett til å spre og finne musikk.

Direktør Marte Thorsby i plateselskapenes organisasjon, IFPI, fnyser av forslagene til Spilker.

-  Det er helt urimelig å gjøre all nedlasting og deling av musikk lovlig. Rettighetshaverne har krav på å få betalt for sine produkter. Dessuten er bakgrunnen for forbudet et EU-direktiv som er gjennomført i hele Europa, sier Thorsby.

-  Hvis dagens forbud skal gjelde, mener vi en slik avgift vil være med på å legitimere ulovlig virksomhet på Internett.