LAMBDA: Her er tegningen av det omstridte Lambda-bygget i Bjørvika i Oslo - som vant arkitektkonkurransen for det nye Munch-museet. Foto: Herreros Arquitectos
LAMBDA: Her er tegningen av det omstridte Lambda-bygget i Bjørvika i Oslo - som vant arkitektkonkurransen for det nye Munch-museet. Foto: Herreros ArquitectosVis mer

Foreslår hestehandel for å redde Lambda

Høyre vil gi Arbeiderpartiet grønt kort på Tøyen mot at de sikrer utbygging av Munch-museet i Bjørvika.

(Dagbladet): - I politikken er det ikke sikkert at man gir noe uten å få noe igjen. Vi er derfor åpne på at dersom Arbeiderpartiet blir med på å sikre at Munch-museet blir bygget i Bjørvika, så må vi gi dem en mulighet til å ha en hånd på rattet for å bestemme hva som skal skje på Tøyen, sier Øystein Sundelin (H), nyslått leder for kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

Dermed gjør Høyre et nytt forsøk på å redde det omstridte Lambda-bygget som skal skulle huse samlingene til Munch- og Stenersenmuseene. Rett før valget trakk FrP seg fra avtalen om å realisere planene, og dermed røyk flertallet.

Alle de tre byrådspartiene i Oslo - Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti - støtter Lambda, men mangler to stemmer i bystyret for å få flertall.

«Stats- og bybærende parti»
- Vi ser at det egentlig ikke er flertall for noe alternativ, derfor appellerer vi til Ap som et ansvarlig stats- og bybærende parti til å komme fram til en løsning som er til det beste for Muchs kunst - som er en verdensarv, sier Sundelin.

Tanken er at Arbeiderpartiet skal få mulighet til å legge premissene for hva som skal skje med tomta på Tøyen etter at museet er flyttet.

FRIR: Øystein Sundelin (H), ny leder i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.
FRIR: Øystein Sundelin (H), ny leder i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. Vis mer

- Jeg regner med at det vil være et ønske om å få til noe publikumsvennlig, noe som kan skape aktivitet i området på Tøyen, sier Sundelin.

Initiativet møte likevel med avmålt begeistring hos Libe Rieber-Mohn, varaordfører og Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret.

Dårlig politisk håndverk
- Det er veldig bra at Høyre endrer linje. Saken om Munch-museet har ikke vært noe godt politisk håndverk, og resultatet har blitt deretter, sier Rieber-Mohn og legger til:

- Selvfølgelig vil vi gjerne være med å legge premisser for hva som skal skje med Tøyenområdet i framtida, men dette er ikke noen reell politisk invitasjon uten at de samtidig er åpne for å diskutere lokalisering av Munch-museet.

Øystein Sundelin hevder også at det kan finnes et flertall i bystyret, uavhengig av blokkene.

- Vi vet at det er flertall i bystyret for Lambda. Men da er vi avhengig av at de representantene stemmer på tvers av partilinja, sier Sundelin.

AVMÅLT BEGEISTRING: Varaordfører og Ap's gruppeleder i Oslo bystyre, Libe Rieber-Mohn. Foto: Uffe Frandsen Foto: Uffe Frandsen
AVMÅLT BEGEISTRING: Varaordfører og Ap's gruppeleder i Oslo bystyre, Libe Rieber-Mohn. Foto: Uffe Frandsen Foto: Uffe Frandsen Vis mer