Foreslår mentor-ordning for forfattere

Vil du lære av Unni Lindell?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Per Sandberg har Carl I. Hagen, Signy Fardal har administrerende direktør Karl Einar Ellingsen, og Celina Midelfart har Trygve Hegnar.

At ledere, politikere og idrettsfolk har dratt nytte av sine mentor-ordninger, er en kjent sak. Men innenfor litteraturbransjen har det ikke vært like vanlig. Nå foreslår Øystein Hauge, forfatter og leder i fondsstyret i Norsk Forfattersentrum (NF), å etablere et mentorprogram for forfattere.

Lindell: Høres flott ut

«Nyetablerte forfattere gjør seg i altfor liten grad nytte av den litterære kompetansen vi finner hos de mer veletablerte forfatterne her i landet,» skrev han i et innlegg på Forfatterbloggen i går.

Hauge foreslår en ordning der etablerte forfattere kan få betalt for å fungere som mentorer for yngre og mer uerfarne forfattere. En glimrende idé, mener Unni Lindell.

– Å være forfatter er jo et spesielt yrke, og det er klart at det er mange råd man kunne komme med der. Jeg synes det høres flott ut, jeg, sier hun til Dagbladet.no.

Hun kunne godt tenke seg å stille opp som mentor selv.

- Klart jeg kunne! I begynnelsen av mitt forfatterskap søkte jeg veldig mot etablerte forfattere selv. Jeg hadde et stort behov for lære, prate og vite mer, forteller hun.

ETTERLYSER MENTORORDNING: Øystein Hauge, forfatter og leder i fondsstyret til Norsk Forfattersentrum. Foto: NINA HANSEN
ETTERLYSER MENTORORDNING: Øystein Hauge, forfatter og leder i fondsstyret til Norsk Forfattersentrum. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Betydde mye for meg

Selv kom hun i kontakt med den nå avdøde forfatteren Göran Tunström, som ga henne flere gode råd.

- Jeg har som motto at den som vil se regnbuen må tåle regnet, og vi snakket mye om nettopp det at man ikke må gi seg, selv om man får kritikk eller motgang i pressen. For meg betydde dette veldig mye. Hvis du som ung forfatter gir ut bok og opplever å få dårlig kritikk, at ingen skriver om deg og du ikke kjenner noen i miljøet, kan du fort føle at dette ikke er den rette hyllen for deg. Da kan det hjelpe å snakke med en forfatter som har kommet litt lenger, mener hun.

Akkurat dette er det Øystein Hauge ser for seg.

- Er det noen som virkelig trenger mentorer, må det være forfattere i debutantfasen. Forlagene sier at det tar mellom seks og åtte år å bygge opp et forfatterskap. Hvor er da mentorene? Mange bruker mange år på å lære seg å operere i det litterære landskapet, sier Hauge til Dagbladet.no.

Positive tilbakemeldinger

Han tror både de unge forfatterne og mentorene selv vil kunne dra nytte av en slik ordning. De unge ved å få tips og råd, og de etablerte ved å bli kjent med unge forfattere. Foreløpig har han bare luftet ideen på Forfatterbloggen. Men han planlegger å ta det opp med NF, en interesseorganisasjon for norske skjønnlitterære forfattere.

- Vi i fondsstyret til NF har hatt samme modell for formidling av litteratur i mange år, og jeg tror det kan være nyttig å diskutere nye ideer, sier han.

I kommentarfeltet til blogginnlegget hans er nesten alle tilbakemeldingene svært positive. Knut Rage forteller at han selv kunne hatt god bruk for en mentor da han debuterte på Samlaget.

«Eit forlag satsar tid og pengar på ein debutant, det er konsulenthjelp i fleng - men inga oppfølging. Kvifor i all verda let forlaget ein person debutera om dei ikkje trur at det vil koma meir frå den kanten? Er det i grunnen ikkje dårleg økonomi?» skriver Rage.

Ville ikke hatt mentor

Jan Kjærstad er derimot usikker på hvor nyttig et mentorprogram ville være.

- Hvis jeg var 22 og debutant, ville jeg ikke ha gjort det. Når du kaster deg ut i noe sånt, er du per definisjon en særing og en outsider. Det strider mot sakens natur at du skal gå inn og søke en mentor, mener han.

Kjærstad er enig i at det kan være nyttig å utveksle råd om for eksempel hvordan man skal forholde seg til journalister. Men han mener dette er noe som skjer allerede, uten at det er institusjonalisert.

- Vi har et ganske lite litterært miljø i Norge, og forfattere treffes ganske raskt på forlagsfester og slikt, sier han.

- Men ville du selv stilt opp som mentor, om du ble spurt?

- Jeg ville selvfølgelig ha svart på alt de spurte meg om. Men jeg ville kanskje vært en dårlig mentor, fordi jeg ville hatt dårlig selvtillit når det kom til å skulle hjelpe. Det ville vært litt som å la en blind lede en blind, sier han.

Hvilken forfatter ville du helst hatt som mentor?

ER GJERNE MENTOR: Unni Lindell synes mentor-ordning er en flott idé.
SKEPTISK: Jan Kjærstad tror enkelte kunne ha nytte av det, men ville ikke selv hatt en mentor om han skulle debutere i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer