Forestilte seg at himmelen var et bibliotek

Forfatter Hans Herbjørnsrud som 13-åring.

BIBLIOTEKHIMMELEN: Biblioteket betød mye for Hans Herbjørnsrud i oppveksten. Her fotografert hjemme på gården i Heddal. Foto: LARS EIVIND BONES
BIBLIOTEKHIMMELEN: Biblioteket betød mye for Hans Herbjørnsrud i oppveksten. Her fotografert hjemme på gården i Heddal. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan var biblioteket der du vokste opp?

- I min oppvekst holdt grendebiblioteket i skolekretsen min her i Heddal åpent et par timer hver fjortende dag. Boksamlingen var ikke større enn at den fikk plass i et skap med fire hyller. Biblioteket på Notodden var overveldende i forhold, og når jeg hadde lest det meste på de fire hyllene, dro jeg dit for å låne.

- Hva er ditt beste minne fra biblioteket?

- Mine aller kjæreste minner har jeg fra grendebiblioteket. Best husker jeg neglesprettkalde januarkvelder. Jeg slo floke og ventet på at Karen Eidsmo — velsignet være du blant kvinner! — ville komme ringlende med nøkkelknippet. Kinnene mine blomstret frostrosehvitt når hun låste opp døra til det knøttlille rommet hvor bokskapet tronet.

- Hvor mye bruker du biblioteket?

- Da jeg i tidlig ungdom begynte å sluke bøker rått, ble det lille grendebiblioteket her i skolekretsen min i Heddal og etter hvert det større på Notodden, intet mindre enn selve redningen for meg. I de siste tiåra har nok antikvariatene blitt mitt viktigste arsenal, men jeg bruker jevnlig forskningsbibliotekene ved Høgskolen i Telemark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer