Foret ungdommer med «fake news»

«Folkeopplysningen» forstår at det blir reaksjoner, men NRK har samarbeidet med rektor, opplyser de.

LAGER DEMOKRATIPROGRAM: Andreas Wahl i NRKs tv-program Folkeopplysningen har forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm. Foto: NRK
LAGER DEMOKRATIPROGRAM: Andreas Wahl i NRKs tv-program Folkeopplysningen har forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRKs tv-program «Folkeopplysningen» har i lang tid rettet falske nyheter ungdom ved Lillestrøm videregående skole for å påvirke dem til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Det var VG som først omtalte saken. NRK informerer om at det er brukt falske nyheter, valgomater og brukerprofiler i den hensikt å påvirke utfallet av gårsdagens skolevalg.

Vil vise påvirkninger

I forbindelse med tirsdagens skolevalg på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet.

Ifølge Facebook-siden har de også fått kjente bloggere til «å rope ulv». Influenser Kristine Ullebø støtter blant annet Senterpartiets ulvepolitikk i en video publisert på nettstedet.

Prosjektredaktør for Folkeopplysningen, Jan Egil Ådland, forteller Dagbladet at de har laget en episode om demokratiet, og at de har ønsket å gi publikum de riktige redskapene for å forstå hvilke faktorer som påvirker oss.

- Essensen er at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der ting blir mer uoversiktlig, ønsker vi å gi publikum noen redskap for å forstå hvilke faktorer som påvirker valgene våre - i jungelen av budskap, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer