Foret ungdommer med «fake news»

«Folkeopplysningen» forstår at det blir reaksjoner, men NRK har samarbeidet med rektor, opplyser de.

LAGER DEMOKRATIPROGRAM: Andreas Wahl i NRKs tv-program Folkeopplysningen har forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm. Foto: NRK
LAGER DEMOKRATIPROGRAM: Andreas Wahl i NRKs tv-program Folkeopplysningen har forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRKs tv-program «Folkeopplysningen» har i lang tid rettet falske nyheter ungdom ved Lillestrøm videregående skole for å påvirke dem til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Det var VG som først omtalte saken. NRK informerer om at det er brukt falske nyheter, valgomater og brukerprofiler i den hensikt å påvirke utfallet av gårsdagens skolevalg.

Vil vise påvirkninger

I forbindelse med tirsdagens skolevalg på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet.

Ifølge Facebook-siden har de også fått kjente bloggere til «å rope ulv». Influenser Kristine Ullebø støtter blant annet Senterpartiets ulvepolitikk i en video publisert på nettstedet.

Prosjektredaktør for Folkeopplysningen, Jan Egil Ådland, forteller Dagbladet at de har laget en episode om demokratiet, og at de har ønsket å gi publikum de riktige redskapene for å forstå hvilke faktorer som påvirker oss.

- Essensen er at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der ting blir mer uoversiktlig, ønsker vi å gi publikum noen redskap for å forstå hvilke faktorer som påvirker valgene våre - i jungelen av budskap, sier han.

Programleder Andreas Wahl har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Til VG sier Wahl at han ikke vil beklage stuntet.

– Jeg håper at hvis de får litt mer tid, vil de kanskje se at her er det læring. Ikke bare for elevene på VGS, men dette skal også bli til et program. Vi vet at Folkeopplysningen brukes mye til læring i skolen, sier Wahl til VG.

Andreas Sjalg Unneland, leder i Sosialistisk Ungdom, sier til VG at han finner på funnet «hårreisende». Han mener det er en grov feilvurdering og at stuntet er et dårlig første møte med norsk demokrati for elevene.

- TOK FARVEL PÅ KAMERA: Andreas Wahl gjestet «Skavlan» på NRK. Der fortalte han om da han virkelig fikk kjenne på dødsfrykt. Video: NRK Vis mer

- Forstår reaksjonene

Episoden kommer i november, ifølge Ådland i NRK.

- Vi har samarbeidet med rektor på Lillestrøm videregående skole. Rektor ser på dette på samme måte som oss, som en del av opplæringen i et demokrati.

- Kan du forstå at noen kan reagere på dette?

- Vi forstår at enkelte elever kan reagere. Så vil jeg si at dette er gjort i samråd med rektor. Jeg tror dette er den beste samfunnsfagtimen man kan få på videregående skole i dag. Så kan jeg forstå reaksjoner. Valg skal man kunne stole på, men kan man egentlig det? Nettopp derfor har vi dette eksperimentet, for å se om man kan påvirke valg i Norge, sier prosjektredaktøren.

- Fake news

Etter at skolens valgurner var lukket, slapp NRK katta ut av sekken overfor elevene: «Klimastreik Lillestrøm» er drevet av «Folkeopplysningen». Facebook-siden har litt over 100 følgere og alle poster er nå oppdatert med informasjon om at det hele er falske nyheter.

Rektor Øivind Sørlie sier til Dagbladet at han fikk en henvendelse fra NRK om dette prosjektet i februar. Han forteller at han tok betenkningstid før han sa ja.

- For meg handler det om å sette fokus på noe som kan være ødeleggende for demokratiet - falske nyheter, falske profiler og bruk av sosiale medier. Så er spørsmålet hvor langt man skal gå for å sette fokus på dette, og der har jeg gått et stykke da, sier han.

- Etiske bekymringer

- Hva var bekymringene før du sa ja?

- Det er den etiske problemstillingen rundt det å ta noen inn i et prosjekt de ikke vet at de er en del av. Så må det veies opp mot det jeg tenker er gevinsten i opplæringen.

Han forteller at elevene på skolen ble informert om prosjektet tidligere i dag, og at tilbakemeldingene har vært blandede.

- Hva tenker du om at du kan ha bidratt til at noen har stemt på et annet parti enn de vanligvis ville gjort?

- Jeg tenker vel at den risikoen er til stede, så må den prisen veies opp mot det å sette fokus på dette med falske nyheter og falske profiler.

Kontroversielle temaer

«Folkeopplysningen» har tidligere tatt opp kontroversielle temaer som økologisk landbruk, alternativ medisin, matallergi og vaksinefornektere.

I fjor trakk en rekke kjendiser seg fra en episode hvor programleder Andreas Wahl hadde invitert til en vri på «Fire stjernes middag», som var litt annerledes: De tre inviterte fikk servert lam til hovedrett, men måtte slakte dyret selv. Kjendisene ble anonymisert på TV, og flere reagerte på at kjendisflukten fra programmet var flåsete.

Greenpeace gikk hardt ut etter et program om kjernekraft, og hevdet at redaksjonen spredte desinformasjon om kjernekraft og hvor farlig det egentlig er.

Tidligere i år fikk programmet kritikk i Pressens faglige utvalg (PFU) fordi de ikke kunne dokumentere at en påstand som ble tillagt Greenpeace, nemlig at de skal ha sagt at 600 000 personer døde i Ukraina etter Tsjernobyl-ulykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer