- Foretrekker at homofile skrifter og holder seg nær herren

Pave Frans takler utradisjonelle emner i ny bok.

BOKAKTUELL: Boka, som på norsk har fått tittelen «Guds navn er barmhjertighet», er snart på markedet. Den beror på en samtale pave Frans hadde med journalisten Andrea Tornielli. Boka er Frans sin første og skal publiseres i 86 land. Bildet er fra tidligere i januar, hvor paven holder en evangeliebok.  Foto: NTB Scanpix, AFP
BOKAKTUELL: Boka, som på norsk har fått tittelen «Guds navn er barmhjertighet», er snart på markedet. Den beror på en samtale pave Frans hadde med journalisten Andrea Tornielli. Boka er Frans sin første og skal publiseres i 86 land. Bildet er fra tidligere i januar, hvor paven holder en evangeliebok. Foto: NTB Scanpix, AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke uvanlig at religiøse overhoder skaper oppstyr med uttalelsene sine. Pave Frans (79) den første kan derimot sies å skape et positivt oppstyr.

I 2013 ble han kåret til årets person av Time og var i 2014 favoritt til å bli utnevnt som vinner av Nobels fredspris.

Nå gir paven like godt ut sin første bok, som på norsk har fått tittelen «Guds navn er barmhjertighet». Den skal utgis i 86 land, og har kommet til liv ved pennen til journalisten Andrea Tornielli.

Journalisten har tidligere gitt ut bok om Frans, men ikke slik som nå.

- Gud elsker alle Boka er nemlig et resultat av flere samtaler mellom de to. Paven, katolikkenes overhode, tar for seg tema som homofili, korrupsjon og flyktningkrisa i boka.

Noen av refleksjonene han kommer med er noe uventa.

KJENDISVENNER: Den italienske skuespilleren og regissøren Roberto Bengini var på boklanseringa tirsdag 12. januar. Han har medvirka til boka. Bak på boka ser vi en smilende pave. Foto: AFP, NTB Scanpix
KJENDISVENNER: Den italienske skuespilleren og regissøren Roberto Bengini var på boklanseringa tirsdag 12. januar. Han har medvirka til boka. Bak på boka ser vi en smilende pave. Foto: AFP, NTB Scanpix Vis mer

Washington Post har gjengitt enkelte avsitt fra boka. Ett av temaene paven tar for seg er homofili. I 2014 offentliggjorde Vatikanet et dokument som sa at også homofile mennesker har kvaliteter å tilby det kristne samfunnet.

I boka forklarer paven at vi må se på homofile som enkeltindivider, alle skapt av gud.

- Folk bør heller ikke bli definert alene av deres seksuelle tendenser. Vi må ikke glemme at gud elsker alle sine skapninger og at det i alles skjebne ligger å motta hans underlige kjærlighet, forklarer paven i boka.

Ut mot korrupsjon Han mener derimot at de må ta visse forholdsregler for å fortsatt kunne være en del av det kristne samfunnet.

- Jeg foretrekker at homofile skrifter og holder seg nær herren, og at vi alle ber sammen. Man kan råde dem til å be, vise godhet og vi bør vise dem veien, mener paven.

Et tema paven går hardere ut mot er korrupsjon og de som bedriver det. Ifølge NRK heter det i boka at korrupte er verre stilt overfor Gud enn syndere.

SAMTALE MED JOURNALIST: Boka, som på norsk har fått tittelen «Guds navn er barmhjertighet», er snart på markedet. Den beror på en samtale paven hadde med journalisten Andrea Tornielli. Her får paven en kopi av forlagssjef Marina Berlusconi. Hun er datter av Silvio Berlusconi. Boka er Frans sin første og skal publiseres i 86 land. Foto: NTB Scanpix, AFP
SAMTALE MED JOURNALIST: Boka, som på norsk har fått tittelen «Guds navn er barmhjertighet», er snart på markedet. Den beror på en samtale paven hadde med journalisten Andrea Tornielli. Her får paven en kopi av forlagssjef Marina Berlusconi. Hun er datter av Silvio Berlusconi. Boka er Frans sin første og skal publiseres i 86 land. Foto: NTB Scanpix, AFP Vis mer

- Korrupsjon er ikke en handling, men en tilstand, en personlig og sosial situasjon som man blir vant til å befinne seg i. Vi må gjenta det: Ja vi er syndere, men ikke korrupte, skriver han.

Troverdighet på spill Paven uttaler seg også noe tvetydig om flyktningkrisa.

Under sin første juledag-tale berømmet han de som har stått på.

- Måtte Gud belønne alle dem, både enkeltpersoner og stater, som på sjenerøst vis arbeider med å bistå og ønske velkommen de mange migranter og flyktninger, sa paven i talen ifølge NTB.

Ifølge Washington Post skriver han i boka at vi bør strekke ei hånd ut og råde flyktningene gjennom våre egne erfaringer. Han mener derimot at vi ikke må være dumsnille.

- Ved å ta imot marginaliserte personer hvis kropp er skadet og ved å ta imot syndere hvis sjel er skadet, setter vi som kristne vår troverdighet på prøve, mener han.

I Norge utgis boka av forlaget Pantagruel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer