Forfall med patos

Selvopptatt, forherligende og umåtelig høystemt om en skribent som hadde fortjent bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «En penn av honning, en penn av sennep» presenteres som ei bok om den i dag temmelig falmede forfatteren Odd Eidem (1913-1988), aktualisert av at det i sommer er 20 år siden han døde.

Men kona hans, journalist Bjørg Jønsson, har benyttet anledningen til å skrive om atskillig mer enn Eidem: Med er både tallrike betraktninger over forfallet i norsk åndsliv, blomstrende skildringer av livet og naturen i Provence-landsbyen hun og Eidem i sin tid slo seg ned i (og der «hans fortellergenius nådde nye høyder»), beundrende portretter av avdøde kulturpersonligheter med anlegg for det konservative (Henrik Groth, André Bjerke), øyeblikk fra norsk og europeisk kulturhistorie og – først og fremst – svært mye om Jønsson selv, hennes middag med Graham Greene (som hun hadde kjent «i mange år») og hvor fæle de som ikke var enige med henne på 1970-tallet var. Enten de var ml-ere eller feminister eller – skrekk og gru – begge deler, drev Jønssons motstandere alltid med «moter og ideologier». Hun og mannen, derimot, later hun til å regne til gruppen som «kunne sitt fag».

Liktog

På 1970-tallet var Norge ifølge Jønsson intet mindre enn «i ferd med å opphøre å være en litterær kultur» – publikum begynte nemlig å kjøpe «bøker av kjendiser som ikke lever på Ordets premisser …». I Jønssons verden later den skjønnlitterære forfatter til å være et slags orakel. Sin kulturpessimisme knytter hun til at liktogene bak døde forfattere ikke lenger er like lange som på Victor Hugos tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer