Forfalsket Hitler-brev med Hamsun-signatur

Og på denne måten lurte svindleren til seg flere hundretusen kroner.

- BEDRAGERI:  - Det viktigste med denne saken er at bedrageriet dreier seg om forfalskning av historiske skrifter. Økokrim mener bedraget hadde en samfunnsskadelig karakter, og det mener jeg kommer godt frem i dommen, sier politiadvokat Aud Ingvild Slettemoen i Økokrim, til Dagbladet. Foto: Axmanns erindringer. Foto(innfelt): Økokrim.
- BEDRAGERI: - Det viktigste med denne saken er at bedrageriet dreier seg om forfalskning av historiske skrifter. Økokrim mener bedraget hadde en samfunnsskadelig karakter, og det mener jeg kommer godt frem i dommen, sier politiadvokat Aud Ingvild Slettemoen i Økokrim, til Dagbladet. Foto: Axmanns erindringer. Foto(innfelt): Økokrim. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann er dømt til ett år og ni måneders fengsel for å ha forfalsket og solgt brev og manuskripter med Knut Hamsun og Henrik Ibsens underskrift.

Ni måneder av dommen er gjort betinget. I tingretten ble mannen dømt til to år ubetinget fengsel.

Totalt er mannen dømt for å ha forfalsket og solgt 25 objekter, blant annet manuskriptdeler av Hamsuns verk «På gjengrodde Stier» og Hamsuns dagboknotater i forbindelse med forfatterens møte med Adolf Hitler i 1943.        

- Det er kjent at Hamsun møtte Hitler, og at forfatteren ikke var fornøyd med dette treffet. Men almanakken inneholder et utkast til brev til Hitler, hvor det sto at han ikke var fornøyd med møtet. Det er en tekst Hamsun aldri har skrevet, sier politiadvokat Aud Ingvild Slettemoen i Økokrim, til Dagbladet.    Tre sentrale punkter Mannen er i hovedsak dømt for tre hendelser: • I desember 2005 ble fem objekter omsatt for 195 000 kroner til Nasjonalbiblioteket. Disse objektene viste seg senere å være forfalsket.  • I perioden fra juni 2005 til juni 2006 ble det levert en gruppe på 19 objekter til Nordli Antikvariat. Av de 19 ble 16 objekter undersøkt og er ifølge tiltalen ikke ekte. • Det tredje forholdet gjelder at han i juni 2006 fikk gjennomført et salg til Nasjonalbiblioteket av tre Hamsun-objekter. Dette ble solgt for hele 500 000 kroner. - Uskyldig Advokat Thomas Berge, fra advokatfirmaet Elden, er den dømtes forsvarer i denne straffesaken. Hans klient mener han ikke er skyldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer