Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfalsket spektakulære vulkanbilder. Nå sender BBC regissøren på opplæring

Dokumentarskaper utestenges av kanalen.

(Dagbladet:) Den britiske allmennkringkasteren BBC, er kjent for å lage noen av de mest spektakulære naturdokumentarene i verden.

Men i fjor høst viste det seg at bilder fra den hyllede dokumentaren «Patagonia: Earth's Secret Paradise» ble gjort mer spektakulære enn de egentlig var.

BBC har nå bestemt seg for å utestenge filmskaperen Tuppence Stone helt til hun har fullført et etisk opplæringsprogram som skal forhindre at noe lignende skjer igjen.

To dokumentarer tatt En scene som viste et utbrudd fra vulkanen Calbuco, og lynnedslag rundt utbruddet, ble hyllet på sosiale medier og delt over 500.000 ganger på Facebook.

Problemet var at lynnedslagene ble redigert inn i bildene, noe dokumentarskaper Tuppence Stone også innrømte den gangen. Nå skriver Daily Mail at kanalens etiske organ, BBC Trust, fordømmer de forfalska bildene.

Vulkanutbruddet ble filmet tidlig i fjor, men lynnedslagene er hentet fra bilder et utbrudd fra en helt annen vulkan fire år tidligere.

- Dette er et resultat av individuelle feil og dårlig etisk dømmekraft, uttalte BBC Trust ifølge Daily Mail.

Den samme dokumentarskaperen har også blitt tatt for å lyve om en ulvs angrep på en kamel i dokumentaren «Human Planet: Deserts - Life in the Furnace».
Innrømte juks I et blogginnlegg rett ettar at videoen ble lagt ut i fjor, forklarte BBC fenomenet «dirty thunderstorms». Men i det samme innlegget innrømte de også at bildene var falske.

- Vi tok timelapsebilder fra Calbuco-vulkanen tidlig i 2015 og bildene av lynnedslaget ble så lagt på disse bildene. Lynbildene er tatt av en prisvinnende chilensk fotograf fra en annen vulkan i Patagonia fire år tidligere, står det i blogginnlegget som er skrevet av Tuppence Stone.

Dette er slettes ikke første gang BBC har blitt tatt for å jukse i sine naturdokumentarer.

I serien «Den frosne planeten» viser de blant annet bilder av en isbjørnfødsel, samtidig som stemmen til den legendariske Sir David Attenborough forteller at dette foregår under snøen.

Men så er ikke tilfellet. The Telegraph skriver at isbjørnungene ble født i en dyrehage.

 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram