Forfatter Bjørg Vik er død

- Hun var raus mot andre forfattere.

GÅTT BORT: Forfatter Bjørg Vik døde søndag kveld etter noe tids sykdom. FOTO: Torbjørn Berg/Dagbladet
GÅTT BORT: Forfatter Bjørg Vik døde søndag kveld etter noe tids sykdom. FOTO: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forfatter Bjørg Vik døde søndag kveld, opplyser familien til NRK. Hun ble 82 år gammel.

Vik debuterte som forfatter i 1963 med novellesamlingen «Søndag ettermiddag» og er særlig kjent for novellene sine.

Hun har tre ganger blitt innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

Vik ble født 11. september 1935 og vokste opp rundt Bislett og St. Hanshaugen i Oslo. Hun har bodd i Porsgrunn hele sitt voksne liv.

Raus forfatter

​Forfatterkollega Tove Nilsen utga et utvalg av Bjørg Viks noveller kalt «Sensommer» da Vik fylte 70 år i 2005. Hun minnes den avdøde forfatteren som en raus person.

- Før jeg utga min første bok hadde jeg aldri møtt noen levende forfatter. Da jeg debuterte, skrev hun et brev til meg og gratulerte meg med debut. Dette var jo veldig stort for meg, jeg var jo ung og ukjent. Helt starstruck.

Bjørg oppfordret meg til å bli med i Forfatterforeningen og hun inviterte meg til eget arrangement, og der ble vi kjent. Hun var for øvrig den første forfatteren jeg ble kjent med.

Vik var kjent for åpne skildringer om utroskap og ekteskapskonflikter i middelklassen og kvinners bindinger til tradisjonelle kjønnsrollemønstre på 60- og 70-tallet. Hun var også med på å starte kvinnestidsskriftet «Sirene».

Hadde erotisk tone og skarpt blikk

Nilsen beskriver Viks forfatterskap som noe friskt og annerledes.

- I starten av forfatterskapet hadde hun novellene, som var moderne og som faktisk ble sett på som noe nytt og vågalt. Hun skrev jo om kvinner som ville ut av ekteskap og lengtet etter frihet. Bjørg hadde en erotisk tone. Hun likte ikke å bli satt i en feministisk bås, men det er klart at hun skrev feministisk selv.

- Personlig, synes jeg at det er novellene og «Elsi Lund»-oppvekstbøkene som er de beste. De kan stå der og leses igjen.

- Hun hadde et veldig blikk for situasjoner og ulike kvinneliv. Et skarpt blikk. En veldig raus forfatter mot andre forfattere, sier Nilsen.

STARSTRUCK: Forfatter Tove Nilsen minnes da avdøde Bjørg Vik gratulerte henne med forfatterdebuten. - Hun var raus. Foto: Håkon Eikesdal
STARSTRUCK: Forfatter Tove Nilsen minnes da avdøde Bjørg Vik gratulerte henne med forfatterdebuten. - Hun var raus. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Identifiserte seg med hovedpersonen

Også forfatter og dikter Ellisiv Lindkvist husker Viks «Elsi Lund»-trilogi.

- «Elsi Lund» var viktig for meg da jeg var ung. Selv om den var fjern i tid og for så vidt sted, identifiserte jeg meg sterkt med frihetslengselen til hovedpersonen. Det er fortsatt viktig med ”coming-of-age” bøker om kvinner.

- Har du blitt påvirket av Viks tekster?

- Indirekte tror jeg nok det. Skuespillet «To akter for fem kvinner» var veldig viktig, i en tid da det var vanskelig å finne stykker med kvinneroller og særlig med bare kvinneroller.

Lindkvist mener Vik var en pioner i å få fram og synliggjøre dramatikk med gode kvinneroller.

- Jeg har selv skrevet teaterstykker med bare kvinneroller, og det har vært et poeng i seg selv å utfordre ubalansen og å gi de kvinnelige skuespillerne flere roller.

Prisbelønt forfatter

I 1987 mottok Vik Telmark fylkes kulturpris og 1992 fikk hun Ibsenprisen for skuespillet «Reisen til Venezia».

Selv var forfatteren mest stolt av «Elsi»-trilogien, som delvis hadde selvbiografiske trekk: «Små nøkler, store rom» (1988), «Poplene på St. Hanshaugen» (1991) og «Elsi Lund» (1994).

Vik hadde også stor suksess som dramatiker, og «To akter for fem kvinner» regnes som 70-tallets viktigste feministiske stykke i Norge. Etter hvert ble det satt opp i hele Norden, i Tyskland, Østerrike og på Broadway.

I tillegg til Kritikerprisen har hun mottatt en rekke andre priser, blant annet Riksmålsforbundets litteraturpris, Aschehougprisen, Cappelenprisen, Doblougprisen og Bokhandlerprisen.

​Tekstene hennes er oversatt til over 30 språk.

​​Hedret i hjembyen

Da Vik fylte 80 år i 2015 ble hun hedret med en større jubileumsforestilling i hjembyen.

– Porsgrunn er heldig som har Bjørg Vik. Hun er blodåren i byen, uttrykte kultursjef Gina Winje i Porsgrunn den gang.​​

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer