Forfatter fikk to dager på Jackson-biografi

Bokracet er i gang.

RUSH AV BIOGRAFIER: Michael Jacksons dødsfall har ført til en lang rekke nye og planlagte bokutgivelser. Foto: SCANPIX / REUTERS/Stefan Wermuth
RUSH AV BIOGRAFIER: Michael Jacksons dødsfall har ført til en lang rekke nye og planlagte bokutgivelser. Foto: SCANPIX / REUTERS/Stefan WermuthVis mer

(Dagbladet.no): Michael Jackson var knapt erklært død før forlag verden over begynte arbeidet med nye biografier om superstjernen. Jacksons gamle album føk raskt til topps på salgslistene etter dødsfallet 26. juni, og nå øyner mange et lignende resultat på boklistene.

- Det viktigste er at det blir en fin bok for målgruppa på 8 - 14 år. Men så er det så klart morsomt å være først, sier forlegger Erling Kagge til Dagbladet.no.

To dager på en bok
Kagge forlag kontaktet journalist Silje Larsen Borgan (24) samme dag som dødsfallet ble kjent, og ba henne skrive en biografi i barnebokserien «Fortellingen om». Hun begynte å skrive med en gang, men har ifølge Erling Kagge ikke fått noen konkret frist.

- Boka kommer ut i august, hun må bare skrive den ferdig. Først skal hun levere et førsteutkast som vi skal gå gjennom, sier han.

Dermed har hun litt mer pusterom enn frilansforfatteren det britiske forlaget Harper Collins hyret inn. Han ble plassert på et kontor hos forlaget og fikk 48 timer til å skrive en bok på 10 000 ord. Det melder BBC News. Dette er den korteste tidsfristen forlaget noen gang har jobbet med, og de håper å ha boka i butikkene på fredag.

- Nøkkelen er å være først. Vi trenger den posisjonen hos forhandlerne. Hvis konkurrentene våre selger sin Jacko-bok til dem, er vi ute i kulda. Vi trenger den plasseringen, den hylla i supermarkedene og i bokhandlene, før noen andre, sier  Carole Tonkinson, faktaredaktør hos Harper Collins, til BBC News.

Må stå på døgnet rundt
Kagge forlag har tidligere blitt kritisert for å operere med korte tidsfrister i barnebokserien, deriblant fra forlagsredaktør Steffen Sørum i Cappelen Damm. Men Erling Kagge mener forfatterne får tid nok.

- Kjell Magne Bondevik bruker fem måneder på å skrive 8-10 000 ord om Aung San Suu Kyi, et tema han kjenner godt. Bondevik og forlaget tror det er oppnåelig. Hvis ikke blir blir utgivelsen utsatt.

- Larsen Borgan får mye kortere tid enn Bondevik?

- Ja, hun må stå på døgnet rundt. Det er alltid en utfordring å skrive en god bok, men hun har nok tid. Boka kommer ikke ut før manus er ferdig, sier han.

- Hva tenker du om tidsfrister på to dager, som hos Harper Collins?

- Det kommer helt an på hvor mye vedkommende har arbeidet med materialet før han fikk jobben, men det høres meget knapt ut. Hvis det bare dreier seg om sluttføring, kan det være nok. Det gjenstår å se, sier han.

GIR UT BOK: Forlegger Erling Kagge gir ut en Jackson-biografi for barn i august. Foto: NINA HANSEN
GIR UT BOK: Forlegger Erling Kagge gir ut en Jackson-biografi for barn i august. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Største siden Dianas død
Ifølge BBC News er det nå 15 forlag som kniver om å være først ute med Jackson-biografien. Lista over kommende Jackson-bøker hos nettbokhandelen Amazon.com er lang. Og allerede ligger flere av dem på bestselgerlista. Life Magazines tributebok kommer ut 18. august, og ligger på 26. plass på Amazons bokliste. Tett fulgt av Peoples tributebok på 27. plass og Ian Halperins mye omtalte uautoriserte biografi på 33. plass. Sistnevnte kom ut denne uka.

- Når det gjelder reaksjonene på dødsfallet til en offentlig person, er dette sannsynligvis den største utgivelsesbegivenheten siden Dianas død, sier Joe Browes, musikkansvarlig hos butikken Waterstone's, til BBC News.

De som hadde planlagt Jackson-utgivelser før dødsfallet, har så klart en fordel i bokracet. Det gjelder blant andre norske Gyldendal, som denne uka slapp sin Jackson-biografi i ungdomsserien «Ikon». Dette er den aller første norske biografien om stjernen. Boka er ført i pennen av NRK-komiker og Jackson-fan Steinjo, og var ferdig samme dag som Jackson døde. Dermed kastet han seg rundt og skrev et nytt etterord.

- Det har vært stor interesse for boka og mange forhåndsbestillinger, så vi har vel solgt omkring halvparten av opplaget på 3000 allerede, sier Eva Thesen, redaksjonssjef i Gyldendal Barn og ungdom, til Dagbladet.no.

- Må ha noe nytt
Utgangspunktet for Ikon-serien er en spørreundersøkelse Gyldendal har gjort blant flere hundre ungdommer, om hvilke moderne ikoner de har lyst til å lese om. Michael Jackson var en av disse, og Steinjo har jobbet med boka et års tid.

- Ville dere valgt å gi ut en bok om Jackson etter dødsfallet, også dersom dere ikke hadde planlagt det på forhånd?

- Vi hadde vel kanskje det, ettersom dette er et ikon ungdommen har signalisert at de vil lese om. Det er klart at en klarer å få fram en bok raskt dersom en vil det. Men denne veldig personlige teksten har Steinjo brukt god tid på, sier Thesen.

- Er det marked for alle Jackson-bøkene som kommer nå, tror du?

- Er man først interessert, vil man lese noen. Men bøkene må ha noe nytt eller en vinkling som gjør at du vil lese flere enn en, sier hun.

 

LENGE PLANLAGT: Ian Halperin har jobbet med sin uautoriserte biografi i flere år. Boka kom ut denne uka. Men nå får den følge av en rekke bøker som er produsert på langt kortere tid.
LENGE PLANLAGT: Ian Halperin har jobbet med sin uautoriserte biografi i flere år. Boka kom ut denne uka. Men nå får den følge av en rekke bøker som er produsert på langt kortere tid. Vis mer