Forfatter i fritt fall

Helena Bergström løser OL-gåte i ny film og Brett De La Mare bruker originale metoder for å få utgitt boka si.

En høytsvevende bok-promovering fant sted i London i romjula. Den australske forfatteren Brett De La Mare fikk turister ved Buckingham Palace til å sperre opp øynene da han landet med en motorisert paraglider på plassen foran slottet, skriver engelske aviser. På paraglideren var det skrevet adressen til en website hvor De La Mare har lagt ut sin roman «Canine Dawn». Boka er til nå refusert av alle forlag den er sendt til, men De La Mare er fast bestemt på «å gjøre så mye vilt som må til for at boka skal komme ut». Australieren risikerer to års fengsel for stuntet, og har fra før sonet samfunnstjeneste for et tilsvarende svev over New York.

Den svenske journalisten Liza Marklunds kriminalroman «Sprengeren» har blitt en kjempesuksess både her i Norge og hos søta bror. Produsenten Colin Nutley, mest kjent for «Ä nglagård»-filmene, avslørte til Aftonbladet like før jul at Pernilla August skal ha en rolle i filmen. Hvilken er ennå uklart, men hovedrollen er det ikke. Den skal Helena Bergström ha, og skal dermed gestalte journalisten Annika Bengtzon som løser mysteriet om mordet på OL-sjefen som sprenges i lufta sammen med Olympia-stadion i Stockholm. Filmen skal ha premiere i oktober.

Nord-Norge får en ny bokhandelkjempe når Bodø-bokhandelen Odds Interbok kjøper seg inn i en annen tradisjonsrik bokhandel, Sundem Libris på Mørkved. Det nye selskapt vil omsette for om lag 50 millioner kroner i 2001. - Volum og størrelse er i seg selv ikke noe mål for oss, men vi mener vi vil stå stødigere i brottsjøene i framtida med denne overtakelsen, sier Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Paul McCartney skrev en rekke dikt til sin kone Linda like før hun døde av brystkreft i 1999. Nå kommer disse diktene ut i bokform, og McCartneys første diktsamling vil inneholde mer enn 100 dikt fra 1965 og til i fjor, skriver Sunday Times.

«Livet er for kort til å halda kjeft.» Sitatet stammer fra Arne Garborg, som gjennom hele 2001 skal æres med arrangementer av ymse slag i forbindelse med 150-årsjubileet for hans fødsel. Kona Hulda var også en aktiv forfatter og samfunnsdebattant, og hedres også i Garborg-året. På den usedvanlig lekre hjemmesiden http://www.garborg.no/ finnes alt av program og bakgrunnsinformasjon - til og med et diskusjonforum.