ANERKJENT: James Salter  regnes av mange som en av århundrets beste forfattere. Foto: Ap / NTB Scanpix
ANERKJENT: James Salter regnes av mange som en av århundrets beste forfattere. Foto: Ap / NTB ScanpixVis mer

Forfatter James Salter er død

Ble 90 år gammel.

(NTB / Dagbladet): James Salter er ofte blitt omtalt som den beste forfatteren som ikke blir lest.

Han debuterte med romanen «The Hunters» 1957, og året etter kom filmen basert på boka. Salter har også skrevet romanen «Light Years» som Dagbladets anmelder omtalte som en helt særegen samlivsroman da den utkom på norsk i 2013.

- En estetisk nytelse, men eksistensielt så gold at den er skremmende.

Fløy med Buzz Aldrin Den tidligere jagerpiloten fløy sammen med astronaut Buzz Aldrin i Koreakrigen, og regnes av mange som en av århundrets beste forfattere, sammen Saul Bellow, Philip Roth og Joseph Heller, men anerkjennelsen påvirket ikke hans popularitet.

Han var i god form trass sin alder, og han døde under en treningsøkt nær sitt hjem i Bridgehampton i staten New York.

Kronprinsesse Mette-Marits favoritt På sin litterære reise i Nordland i fjor siterte kronprinsesse Mette-Marit Salter, som hun sa er en av hennes aller største favoritter, om hvor viktig det skrevne ord og bøker er for oss:

«Det er så viktig å skrive fordi alt rundt oss kommer til å forsvinne. Det eneste som vil være igjen, er prosaen og diktene, bøkene, det som er skrevet ned. Det var heldig for mennesket at det oppfant boken. Uten den ville fortiden forsvinne fullstendig, og vi ville sitte igjen uten noe, vi ville være nakne på jorden».