Forfatter Jan Roar Leikvoll er død

Stor stemme i norsk litteratur har gått bort.

DØD: Forfatteren Jan Roar Eikvoll har gått bort, 40 år gammel. Her mottar han et stipend fra forlaget sitt under presentasjonen av Det Norske Samlagets høstliste i 2010. Foto: NTB Scanpix
DØD: Forfatteren Jan Roar Eikvoll har gått bort, 40 år gammel. Her mottar han et stipend fra forlaget sitt under presentasjonen av Det Norske Samlagets høstliste i 2010. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Forfatter Jan Roar Leikvoll er død, det opplyser forlaget hans, Samlaget, i en pressemelding.

- Det er med stor sorg vi i Samlaget fikk melding om at Jan Roar Leikvoll har gått bort. Det skjedde brått og uventet, og han vil bli dypt savnet, heter det i pressemeldingen.

Dødårsaken er ikke kjent, men forfatteren skal ha vært åpen om at han levde med en hjernesvulst store deler av livet sitt.

Leikvoll ble 40 år gammel.

Prestisjetung pris Forfatteren, som vokste opp i Hordaland, debuterte med den kritikerroste romanen «Eit vintereventyr» i 2008, og ga senere ut bøkene «Fiolinane», «Bovara» og «Songfuglen».

For de tre første romanene mottok han i 2013 Bokhandelens forfatterstipend og den prestisjetunge prisen prisen Stig Sæterbakkens minnepris.

For sistnenvte pris begrunnet juryen tildelingen med at «hans foreløpige forfatterskap er et av de mest gjennomførte og unike prosjektene i norsk samtidslitteratur.»

Leikvoll ble også tildelt Nynorsk Litteraturpris for boka «Fiolinane».

Bøkene til Leikvoll bar preg av et brutalt, rått og følelesladd språk, der yttergrensene for menneskelig erfaring blir portrettert med nådeløs realisme.

Han ble stadfestet som en av de sterkest og mest sæprega stemmene i norsk litteratur, skriver forlaget.