KUNSTEN OG LIVET: Forfatter Kjell Ola Dahl den tidligere flyktningen Hisham Zaman er venner i kunsten og i livet. Et tilfeldig møte har vevd deres liv, historier og engasjement sammen. Foto: Anders Grønneberg
KUNSTEN OG LIVET: Forfatter Kjell Ola Dahl den tidligere flyktningen Hisham Zaman er venner i kunsten og i livet. Et tilfeldig møte har vevd deres liv, historier og engasjement sammen. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Forfatter Kjell Ola Dahl ble lærer for flyktning på 17 år

Nå er Hisham Zaman voksen - og sammen lager de film.

Forfatter Kjell Ola Dahl (55) fikk tenåringsflyktningen Hisham Zaman (37) som elev.

Det ble til varig vennskap og spennende filmprosjekter.

Fulgte hjertet De møttes på Askim videregående skole for nærmere 20 år siden, Dahl var lærer og Zaman elev. Nå skal deres felles film, «Før snøen faller», åpne Tromsø Internasjonale Filmfestival 15. januar 2013.

Hadde ikke Zaman fulgt hjertet og kunsten, ville han vært bilmekaniker i dag - ikke en prisbelønt filmregissør.

- «Før snøen faller» er min første spillefilm, Kjell Ola og jeg har skrevet manus sammen, sier Zaman.

Flykt fra Nord-Irak I seks år har de to jobbet med filmen, som det er knyttet store forventninger til.

 Den ferdigstilles i disse dager av Mitos Film i Tyskland, som står bak den - sammen med norske Paradox.

- Det er en historie om en tenåringsgutt fra Nord-Irak som leter etter sin søster. Han følger en flyktningrute, og historien ender i Norge, fortsetter Zaman og Dahl.

Ære og straff Filmen handler om ære, kjærlighet, dilemmaer og skjebnesvangre valg.

Siyar er 16 år, og familiens overhode i de lille landsbyen. Storesøsteren Nermin (18) skal gifte seg, men rømmer med en annen - ham hun elsker.

- Det betyr at Siyar må opprette familiens ære, reise etter søsteren, finne henne og straffe henne, sier Zaman.

Rammet av kjærlighet Han presiserer at han selv ikke er rollefigur for Siyar, selv om han kom til Norge like gammel - via en flyktningrute som hovedpersonen i filmen.

- Reisen gjør noe med ham.

- Han blir satt på en rekke prøver som får konsekvenser, følelsesmessige og kulturelle. I Istanbul møter han ei jente, og opplever kjærligheten, sier Dahl.

Ekte mennesker Dilemmaene står i kø for den unge kurderen, og livet settes på prøve.

Skuespillerne i filmen er i hovedsak ikke-profesjonelle, men mennesker veldig like dem de selv spiller.

- Filmen har fått et autentisk og naturlig preg. Den har et internasjonalt anslag, og selskapet jobber nå med å få distribusjonsavtaler, sier de to, som regner med kinovisninger i Norge på nyåret.

Diplomatiske forviklinger Innspillingen tok halvannet år, og var ikke uten dramatikk. En sekvens førte til diplomatiske forviklinger mellom Tyrkia og Irak.

- Vi spilte inn en scene der Siyar skulle krysse grensen til Tyrkia.

- Vi bygde vår egen grenseovergang kloss ved den virkelige grensen. Da brukte vi tyrkiske flagg på kurdisk side av grensen. Men de tyrkiske grensevaktene skjønte ikke at det var filminnspilling. Det ble det alvorlig diplomatisk bråk av, sier Zaman.

Filmteamet måtte også ha væpna vakter på opptakene i forskjellige flyktningleirer i møte med fortvilte og fattige mennesker.