Forfatter med sans for griseri

2005 er året Anne B. Ragde (48) inntok boktoppen. Hun har fått tusenvis av nye lesere, som ikke vet noe om hennes fortid som forfatter av erotisk litteratur.

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Jeg har fått et helt nytt publikum, med folk i alle aldrer og alle kjønn. Hvis de begynner å lese mine tidligere bøker, kan de nok få noen sjokkopplevelser, innrømmer forfatteren fra Ila i Trondheim.

Hun og forlaget tror deler av forfatterskapet kan virke støtende på nye lesergrupper. Derfor blir noen av bøkene utstyrt med advarsel når de kommer i pocketutgave neste år:

Det blir baksidetekster som forteller at dette er ganske rå saker. «En kald dag i helvete» blir merket «erotisk thriller», og «Bunnforhold» - med både urinsex og hundesex - får et eget forord.

-  Selv har jeg et veldig godt forhold til disse bøkene. Jeg er stolt av dem, og synes det var modig å skrive bøkene, sier Ragde.

Hun har sans for griseri og blir mer enn gjerne med til grisefjøset, som har en sentral plass i hennes to siste romaner.

-  Grisen er utrolig klok. En gang lærte jeg en tre måneder gammel gris å sitte bare ved å bruke tre vaffelbiter.

På toppen

Det har vært et jubelår. Ragde skjøv «Da Vinci-koden» ned fra boktoppen med «Berlinerpoplene» og «Eremittkrepsene». Hun har fått Bokhandlerprisen og blitt en av landets mest omtalte personer.

b> GRISEKONTAKT: Anne B. Ragde har et helt spesielt forhold til grisen. -  Grisen er utrolig klok. En gang lærte jeg en tre måneder gammel gris å sitte bare ved å bruke tre vaffelbiter, sier Ragde, som egentlig skulle bli veterinær. Hun trives på gård og er opptatt av dyrevelferd. Foto: Tom E. Østhuus
b> GRISEKONTAKT: Anne B. Ragde har et helt spesielt forhold til grisen. - Grisen er utrolig klok. En gang lærte jeg en tre måneder gammel gris å sitte bare ved å bruke tre vaffelbiter, sier Ragde, som egentlig skulle bli veterinær. Hun trives på gård og er opptatt av dyrevelferd. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

-  Jeg kan beskrive året med ett trøndersk ord: «Skitlænt», som betyr desperat artig. Det har vært helt uvirkelig, for jeg trodde at jeg hadde skrevet ei smal bok. Det viser bare hvor uhyggelig feil en forfatter kan ta.

-  Hva har suksessen gjort med deg?

-  Ikke noe som helst. Jeg er bare glad, ikke forandret. Jeg driver fortsatt og damper av frimerker som ikke er stemplet.

-  Selv om du har tjent millioner?

-  Ja, penger kan forandre folk, hvis man er typen til det, men jeg er ikke sånn. Jeg har bare fått en ro som jeg ikke hadde før. Jeg har vært så mye blakk, men nå slipper jeg å få angst hver gang jeg ser en vinduskonvolutt.

-  Hva gjør du med pengene?

-  Foreløpig har jeg bygd meg ei skrivestue. Så betaler jeg 54 prosent skatt. Det synes jeg er litt mye.

-  Har året bydd på noen ubehageligheter?

-  Det eneste ubehagelige er arbeidsmengden og stresset. Alle sier jeg må passe meg så jeg ikke møter veggen. Jeg har fått veldig kort lunte i forhold til dill og tull, og det kan være et forvarsel.

Politisk

De fleste norske kunstnere befinner seg på venstresiden i norsk politikk, men Ragde er som fru Flettfrid Andrésen, politisk nøytral og har derfor stemt med høyresiden i alle år.

-  Politisk står jeg nok mer til høyre. Jeg er opptatt av at individet skal ha rettigheter og krav. Det må også være lov å stikke seg fram, ikke på bekostning av andre, men i kraft av seg selv. Jeg har lite til overs for saueflokk-sosialismen i kunstnerkretser.

-  Det var høyrepartiene som innførte røykeloven, som du er så sterkt imot?

-  Nei, det var ikke dem til høyre, men dem litt høyere opp. Dagfinn Høybråten støtter jeg ikke. Nei, fytte katta! Du kan ikke stole på en fyr som aldri har drukket seg full.

-  Likevel stemte du for hans regjeringsalternativ?

-  Ja, det gjorde jeg. Jeg synes Bondevik-regjeringen gjorde en rimelig bra jobb, blant annet for norsk økonomi.

-  Hva synes du da om den nye kulturministeren?

-  Trond Giske er suveren. Han er en av oss. Det er pussig at han ikke er mer til høyre, for han er jo typen til det.

Utmeldt

Tidligere i år meldte Ragde seg ut av Forfatterforeningen i protest mot stipendpolitikken, og hun tror ikke at hun noen gang kommer til å melde seg inn igjen.

-  Nei, jeg ser ingen som helst mulighet for det. Jeg er ikke en solospiller, for jeg er veldig solidarisk, men jeg er egentlig ikke noe organisert menneske. Til neste år kommer det ei ny barnebok fra den allsidige forfatteren. Vi må vente til 2007 på den neste romanen.

-  Da blir det vel en oppfølger?

-  Nei og nei.

-  Det sa du sist også?

-  Ja, og så gjorde jeg det likevel, men nå er historien slutt. Det kommer ikke ei tredje bok, selv om jeg helt sikkert hadde tjent millioner på den. Noen lesere er usikre på slutten, så jeg vurderer å rykke inn dødsannonse for en av romanfigurene på kultursidene i Dagbladet neste bokhøst, men jeg vil ikke si for hvem.

Det neste romanprosjektet har tittelen «Pusterommet».

-  Det er en knakende god idé, men jeg vet at uansett hva jeg skriver, så vil jeg få høre at det er ei hvilebok. Anmeldere er veldig forutsigbare, mener Ragde.

Hvis hun ikke ombestemmer seg. Det har hun gjort mange ganger før, som rett etter at hun stemte ja til EU.

-  Jeg angret så forferdelig, og var syk av spenning hele kvelden. Da det ble nei-flertall, var jeg så lettet at jeg feiret med sjampis, ler Anne B. Ragde.

-  Men jeg kunne godt ha tenkt meg euro. Jeg elsker euro. Med den er det så lett å regne, og ølet blir så mye billigere!

JULEGAVETIPS: Anne B. Ragde ønsker seg traktor til jul.