Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatter når han skriver

- Forfatter er jeg bare når jeg skriver, men nå er jeg forfatter ganske ofte, sier Steinar Opstad (25). Han debuterte i år med diktsamlingen «Tavler og bud» - og det kommer mer fra hans hånd.

I januar fant Steinar Opstad et kort i postkassa. Det var fra Torleif Grue i Kolon Forlag, han hadde lest Opstads dikt i bladet Vagant og var interessert i å gi ut en bok med ham.

- Egentlig hadde jeg gitt opp alt da, selv om jeg så verdien i det jeg hadde skrevet. Jeg var stolt og bitter, men det gikk den riktige veien til slutt, sier Opstad litt selvironisk. I høst kom debuten «Tavler og bud», en samling som er blitt godt mottatt av anmelderne.

Ingen forventninger

- Jeg har et nøkternt forhold til det å gi ut bok, men det er en bekreftelse på noe jeg har gått og håpet på. Og jeg har jobbet hardt for det veldig lenge, sier debutanten.

Mens en romanforfatter kan regne med å selge noen tusen bøker utenom innkjøpsordningen, har de færreste lyrikere noe håp om å treffe bokkjøperne. Man skriver ganske enkelt ikke lyrikk for å bli rik - knapt nok for å bli lest. Og det er Steinar Opstad klar over.

- En lyrikkdebutant har nesten ingen forventninger om å bli hørt. Men jeg synes ikke det er noen innvending at man har få lesere. Jeg tenker ikke i antall solgte bøker. Dessuten tror jeg det er mange som leser poesi. Vi er heldige i dette landet som har en innkjøpsordning.

Ikke budskap

Steinar Opstad har skrevet i seks år. Et refusert manus ga ham et tilbakeslag, men kjernen i det manuskriptet er nå blitt til utgitte «Tavler og bud».

- Min oppgave ligger først og fremst ikke i diktenes budskap. Jeg liker å gi ord nye valører, gjerne i hvert enkelt dikt. Selv om jeg skriver «korn» tjue ganger i diktsamlingen, er det aldri «korn» i samme betydning, sier Opstad.

- Det er et selvbiografisk nivå i diktene, men jeg liker å gjøre leseren usikker. Usikkerheten blir en form for påkledning, så jeg føler ikke at jeg framstår for nakent. Skriver du «jeg» i en tekst, er det alltid en annen en deg selv. Egentlig holder han på med hovedfag i litteraturvitenskap, og har tenkt å skrive hovedoppgave om den østerrikske dikteren Georg Trakl. En ny diktsamling skal det også bli.

- Jeg tror ikke det blir til neste høst. Jeg vil ta tida til hjelp, og gjøre den neste annerledes enn den første. Man må kaste seg ut på dypet, sier Steinar Opstad.