Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatter tiltalt for muslimhets

Rettssaken mot Oriana Fallaci er igang.

(Dagbladet.no): Den italienske journalisten og forfatteren Oriana Fallaci (77) er tiltalt for å ha krenket islam i boka «Fornuftens styrke» (2004).

Lederen for forbundet av italienske muslimer, Adel Smith, mener at Fallaci i noen avsnitt i boka krenker hans religion. Smiths advokat Matteo Nicoli siterte et avsnitt fra Fallacis bok der hun omtaler islam som en «søledam ... som aldri blir ren».

Gårsdagens innledende høring handlet mest om tekniske detaljer og fortsettelsen følger 26. juni, skriver den amerikanske avisa USA Today.

Forsvart

Smith saksøkte Fallaci i fjor. Dommeren vedtok å stille Fallaci for retten for å ha forbrutt seg mot en italiensk lov som forbyr krenkelser av religion.

Dette var ikke første forsøk på å stoppe skribenten:

En gruppe i Frankrike forsøkte å stoppe distribusjonen av bestselgeren «Sinnet og stoltheten», som hun skrev etter 11. september 2001. Uten hell, forteller USA Today.

Da tiltalen ble kjent, forsvarte Italias justisminister Roberto Castelli forfatteren.

KAN BLI DØMT FOR MUSLIMHETS: Oriana Fallaci er tiltalt i Italia. Hun bor i New York, og har tidligere uttalt at hun ikke kommer til å stille i en eventuell rettssak. Saken åpnet i Bergamo i Nord-Italia mandag. Fallaci risikerer en bot på bortimot 50 000 norske kroner. Foto: SCANPIX
KAN BLI DØMT FOR MUSLIMHETS: Oriana Fallaci er tiltalt i Italia. Hun bor i New York, og har tidligere uttalt at hun ikke kommer til å stille i en eventuell rettssak. Saken åpnet i Bergamo i Nord-Italia mandag. Fallaci risikerer en bot på bortimot 50 000 norske kroner. Foto: SCANPIX Vis mer

Han uttalte ifølge The Guardian at det er betenkelig at man etter 1930-tallets bokbål igjen må unngå å brenne provoserende bøker.

Fallaci får også støtte fra flere ytringsfrihetsgrupper i Italia, blant annet i hjembyen Firenze.

- Fanatiker

Magdi Allam, som skriver om islam i avisa Corriere della Sera, mener Fallaci gjør en feil når hun ikke skiller mellom islamisme og islam.

Han beskriver samtidig Abel Smith som en «fanatiker» og stiller seg «100 prosent på Fallacis side» ifølge The Guardian.

Smith er leder for den muslimske union i Italia, som består av cirka 6000 medlemmer. Han har han vært involvert i flere rettssaker, og er mest kjent for sitt mislykkede forsøk på å fjerne krusifikset fra barneskolen hans sønner går på.

Invasjon

Fallaci er tidligere krigskorrespondent. Hun er ifølge Los Angeles Times «journalisten ingen ville sagt nei til», og har ifølge Wikipedia intervjuet størrelser som Henry Kissinger, Yasir Arafat, Indira Gandhi og Haile Selassie.

Forfatter tiltalt for muslimhets

Fallaci er kjent for sine skarpe holdninger og går i sine siste bøker hardt ut mot muslimer. I «Fornuftens styrke» anklager hun Europa for å ha solgt sin sjel til det hun kaller en islamsk invasjon.

- Europa er blitt en islamsk provins ... Det syke Europa har solgt seg som et ludder til sultanene og kalifene, skriver hun blant annet i boka.

Fallaci anklager særlig den europeiske venstresida fordi den «tillater seg å knulle med den mest voldelige og tilbakestående ideologien verden har sett.»

- Ikke særlig fornuftig, mente Dagbladets anmelder da «Fornuftens styrke» kom ut på norsk i 2004.

- Jeg har sagt min mening gjennom det skrevne ord i mine bøker, det er alt, sa Fallaci da AP forsøkte å få henne i tale i fjor.

Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling