Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatter Vera Henriksen er død

Hun ble 89 år gammel, opplyser familien til NTB.

DØD: Vera Henriksen er død. Hun har et bredt og omfattende forfatterskap bak seg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
DØD: Vera Henriksen er død. Hun har et bredt og omfattende forfatterskap bak seg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Vera Henriksen er død, 89 år gammel, opplyser familien til NTB.

Henriksen har et bredt og omfattende forfatterskap bak seg, mange med handling fra middelalderen og andre historiske epoker.

Vera Henriksen ble født 22. mars 1927 i Oslo som Vera-Margrethe Roscher Lund. Hun bodde i hovedstaden fram til 1940, da flyttet hun til arendalsområdet.

I 1943 ble hun rekruttert til XU, som var den største og viktigste allierte etterretningsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig, sammen med blant andre mannen som senere ble hennes ektemann, Olaf G. Henriksen.

Henriksen studerte arkitektur, kunsthistorie og journalistikk i USA, der hun bodde mellom 1946 og 1963.Inspirert av sin far, Oberst Ragnvald Alfred Roscher Lund, ble hun tidlig interessert i historie, især norrøn og sagalitteratur.

Det hendte nok flere enn en gang at skolepensum ble skjøvet til side til fordel for Snorre. I 1961 debuterte Henriksen med boka «Sølvhammeren», som er første del av Sigrid-trilogien.

Bok nummer to og tre, «Jærtegn» og «Helgenkongen», kom de to neste årene, og ble en suksess.

Sentralt i trilogien står Olav Haraldsson, den til dels brutale kongen, som senere ble til Olav den hellige.Henriksen har også skrevet sagaspill for utendørs framføring og saksprosa, som Luftforsvarets historie. Hun har mottatt en rekke litteratur- og kulturpriser, og i 1997 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!