Forfatter vil bli sykehusdirektør

Forfatteren Thorvald Steen vil bli sykehusdirektør på Gaustad for å kjempe for psykiatrien. Mange av de ansatte har tryglet ham om å stille opp.

Etter oppfordringer fra flere av fagmiljøene på sykehuset, har Thorvald Steen nå levert sin overraskende søknad. Han ønsker seg den ledige jobben som administrerende direktør ved Aker sykehus, psykiatrisk avdeling - tidligere kalt Gaustad sykehus.

Steen har arbeidet på sykehuset siden han var 19 år gammel.

- I 1977 ble jeg hovedverneombud. Det har jeg vært siden, også da jeg var formann i Forfatterforeningen, forteller Steen. De siste årene har han vært på redusert post, nå deler han stillingen som hovedverneombud med Gunnar Holst.

- Opprørt

- Sammen med andre har jeg vært en premissleverandør for de store debattene der oppe. Jeg var mot statens forslag om å overlate sykehuset til kommunen og sammenslåingen med Aker, jeg var sterkt engasjert i Juklerød-saken, og etterlyser en oppsummering av denne. Jeg er skeptisk til utviklingen av hvordan elektrosjokkbehandling brukes, bare for å nevne noe, sier Steen.

Han er opprørt over synet av tidligere pasienter som nå går rundt i Oslo sentrum uten fast tilholdssted. Steen fortviler over det tilsynelatende sympatiske i å fjerne institusjoner etter gammelt mønster, uten først å ha andre alternativer til pasientene.

- Uten å ha noe som helst behov for å hovere, kan jeg slå fast at alt jeg fryktet skulle skje, har skjedd, sier Steen.

- Jeg har ofte stått i opposisjon til direktørene. Jeg føler en plikt og et ansvar for å gjøre et forsøk på å synliggjøre psykiatriens ulike behov. Det er viktig å fortelle hvordan virkeligheten er innenfor psykiatrien, sier Steen.

Ville ikke være feig

Men at jobben vil bety full stopp for skrivevirksomheten, er han ikke med på.

- Andre sier at jeg er god til å delegere og inspirere folk til å jobbe, sier han, og vektlegger at hans lojalitet ligger hos pasientene og de ansatte.

- Det er ikke noe heroisk i min beslutning om å si ja til å søke. Hadde jeg ikke gjort det hadde jeg vært feig, og jeg hadde følt større ubehag ved å ikke søke.

- Jeg har ikke kommet til denne verden for å behage.

ENGASJERT: Thorvald Steen er sterkt engasjert i psykiatri.