Forfattere forlater Piratforlaget

Marianne Fredriksson har valgt å gå fra Piratforlaget.

(Dagbladet.no): Det er andre gangen på et drøyt år at forlaget har opplevd å miste en forfatter.

- Hun har vært fornøyd med salget av sine bøker, men føler seg ikke helt hjemme hos Piratforlaget og vil prøve noe nytt, forteller Fredrikssons agent Bengt Nordin til bransjenettsida Svenska Bokhandel.

- Ingen konflikt

- Dette er en prosess som har pågått i snart et år, forteller Piratforlagets eier og forlagssjef Ann-Marie Skarp til Dagbladet.no.

Marianne Fredriksson har gitt ut 12 bøker som har blitt solgt i 17 millioner eksemplarer på 44 språk. To av bøkene kom ut på Piratforlaget.

- Det er sånt som kan skje mellom en forfatter og et forlag. Dette er ingen stor sak. Marianne Fredriksson har vært en fantastisk forfatter å jobbe med. Så lenge hun har det bra, er jeg glad, sier Skarp.

Unni Drougge var den første forfatteren som forlot Piratforlaget. Det skjedde før jul i 2004.

- Det var helt og holdent min beslutning. Vi skildtes som venner, sa Drougge til Svenska Bokhandel den gangen.

«SUPERFORLAG»: Liza Marklund og Jan Guillou er to av svenske Piratforlagets eiere. Sammen med Anne Holt har de også startet opp i Norge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
«SUPERFORLAG»: Liza Marklund og Jan Guillou er to av svenske Piratforlagets eiere. Sammen med Anne Holt har de også startet opp i Norge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

Unni Drougge kom til Piratforlaget i 2001 og var en av forlagets beste forfattere.

Annerledesforlag

Hennes neste bok heter «Penetrering» og kommer ut på Bazar forlag kommende høst. Den beskrives som en brannfakkel i den feministiske debatten i Sverige.

- Bokas hovedperson får føre fram en radikal hypotese som kan virke provoserende, men som dessverre også avspeiler mitt egne desillusjonerte kvinnesyn, skriver Drougge i en pressemelding, ifølge Svenska Dagbladet.

Fredriksson har meldt overgang til Prisma forlag. De vil gi ut hennes nye roman «Ondskans leende» kommende august. De hadde høstlistene fulle da Fredriksson tok kontakt, men takket straks ja.

Piratforlaget eies av journalistene og forfatterne Jan Guillou og Liza Marklund sammen med med forleggeren Ann-Marie Skarp. Forretningsideen er å gi forfatterne større innflytelse og bedre økonomiske vilkår.

- Vi tar vare på våre forfattere bedre enn andre forlag. I stedet for det gjengse royaltysystemet bruker vi prinsippet om å dele halvt om halvt. Det vil si at når regninger for trykk og distribusjon er trukket fra, deler forlag og forfatter likt på alle inntekter, skriver de på sine nettsider.

Venter på Guillou

Det svenske Piratforlaget står igjen med en stall på rundt 25 forfattere hvorav majoriteten er svenske. Forlaget startet i 1999 og ga ut sine første bøker i 2000. De teller i dag ni ansatte.

Til påske gir de ut Unni Lindells kriminalroman «Orkestergraven» i Sverige. Påskekrim er egentlig et norsk fenomen, men begynner også å feste seg som et begrep i Sverige.

Linda Skugge er snart aktuell med boka «Ett tal till min systers bröllop» på Piratforlaget. I juni følger Liza Marklund med kriminalromanen «Nobels-testamentet», mens Jan Guillou er aktuell med ny bok i august, «Madame Terror».

Den norske avleggeren av Piratforlaget kom i 2004, med Anne Holt og samboeren Anne Christine Kjær som bakkvinner. Forlaget har fire ansatte og eies av Kjær sammen med svenske Piratförlaget AB og norske Pantagruel Forlag AS.

Forlagets norske lokomotiv, Anne Holt, kommer ny krim høsten 2006.

Også Tom H. Dalbak, Unni Lindell og Jan-Sverre Syvertsen har så langt meldt overgang til norske Piratforlaget der de første norske bøkene kom ut for et år siden.

BRYTER MED PIRATFORLAGET: Den svenske forfatteren Marianne Fredriksson følte seg ikke hjemme i Guillou og Marklunds forlag.
FORFATTER MED SUKSESS: Unni Drougge har også forlatt Piratforlaget.