Forfattere i alle land – anonymiser dere!

Dessverre er det i dag blitt slik at det for mange mediefolk er noe suspekt, ja, nærmest kriminelt, ved det å ikke ville være kjendis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange forfattere har i det siste beklaget det økende kjendiseriet i litteraturjournalistikken. De har fått støtte fra litteraturforsker Helge Rønning. Han er enig i at forfatterne får mer oppmerksomhet enn bøkene deres og antyder at den nye bransjeavtalen kan være årsaken til det økende kjendisfokuset på bestselgende forfattere.

Særlig Jon Fosse, Dag Solstad og Torgrim Eggen har påpekt at journalistene blir stadig mer personorienterte og stadig mindre litteraturinteresserte. Mot sin vilje har de alle tre fått plass i det nye kjendisleksikonet, riktignok bare som C-kjendiser.

Jon Fosse skrev nylig i et innlegg på Forfatterforeningens hjemmeside:

«Intervju, lanseringsfestar, opplesingar, styr og stell slik det no er blitt. Kva er det godt for? Litteraturen? Forfattaren? Lesaren?»

Fosse er altså uenig med Arne Berggren som påstår at alle forfattere elsker oppmerksomhet. Vår verdensberømte dramatiker anbefaler forfattere som vil komme seg unna kjendishelvetet å skaffe seg hemmelig telefonnummer. Her tror jeg Fosse undervurderer journalistenes pågangsmot. Har man først fått et kjent forfatteransikt, er det alltid fare for at man vil bli stoppet av en journalist i butikken, på kino eller på et offentlig toalett og avkrevd en formulering. Jeg tror heller ikke det hjalp for Fosse å posere i Tanums høstkatalog med en tøyelg under armen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer