Forfattere i krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det er umulig å overleve en suksess med verdighet,» sier suksessforfatteren Javier Cercas. Riktignok legger han påstanden i munnen på en av hovedpersonene i sin tredje roman «Lysets hastighet».

Boka er full av de mest drepende karakteristikker over korrumperte bestselgerforfattere. Der forfatteryrket litt kokett avfeies som «et møkkayrke», bare egnet for dem som er udugelige til alt annet.

Vietnam-veteran

Bokas navnløse «jeg» er mislykket forfatterspire i Barcelona. Han får tilbud om å være spansklærer ved et avsidesliggende universitet utenfor Chicago. Der møter han den uflidde, men begavede, beleste og dannede Rodney Falk. En dag forsvinner Rodney, og fortelleren oppsøker hans far. Av ham får han historien om Rodneys skjebnetunge bakgrunn som ødelagt Vietnamveteran.

Bokas forteller reiser siden hjem til Spania, gifter seg, får barn, og endelig et fantastisk gjennombrudd med sin tredje roman. Den likner til forveksling Javier Cercas egen gjennombruddsroman «Stridsmenn fra Salamis» (Aschehoug 2007).

Menn til slaktehuset

Også i «Stridsmenn fra Salamis», leker Cercas med forfatter-jeg’et, i ei bok som handler om mislykket forfatteri og krigens redsler. Da var den spanske borgerkrig tema. Nå handler det om Vietnamkrigen, men Cercas legger ikke skjul på at det like godt kunne handlet om Irak:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer