Forfattere må lære å slå fra seg

Kraftlyrikeren Hagbart Smergel vil starte skole der diktere kan lære dirty tricks.

FORFATTER: Henrik Langeland hevdet i Dagbladet at kulturlivet er fullt av krangling og bakvaskelser. Foto: Håkon Eikesdal

Foto: Håkon Eikesdal
FORFATTER: Henrik Langeland hevdet i Dagbladet at kulturlivet er fullt av krangling og bakvaskelser. Foto: Håkon Eikesdal Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| - Hallo, bladfyk! Jeg har gode nyheter.

Kraftlyrikeren Hagbart Smergel stormer inn i lokalet, oppglødd og ivrig. Han slenger flere utgaver av Dagbladet for siste uke utover skrivebordet. Oppslagene griner mot leserne:

«Misunnelse. Bitterhet. Pengekrangel.» «Ikke for sarte sjeler.» «Kultursjalusi

Det handler om å være forfatter, et yrke som ifølge Tore Renberg «tiltrekker seg i overkant mange nevrotikere som grenser til å ha en mental lidelse».

- Jeg har løsningen, sier Smergel. - En ny forfatterskole! Ikke for at folk skal lære å lese og skrive, men for at de skal overleve i miljøet. Jeg har sendt læreplanen til undervisningsdepartementet. Dette må de bare støtte. Vi starter opp med kurs for menn. Her er fagkretsen:

• Bakvaskelser og hets. Slik rammer konkurrentene der det svir mest. Finn ut hvor de har sine mentale «baller» og spark i vei. Blålys og akuttinnleggelse på nerveklinikk garanteres eller pengene tilbake.

• Skryt. Beskjedenhet er for pyser. La aldri en anledning gå fra deg til å skryte på deg navngitte damer og ville fester. Slik får du troverdighet i miljøet. Dikt opp de villeste romaner og påstå at du skriver om deg selv.

• Søknader. Offentlig støtte er alfa og omega. Lær hvordan du juger deg til størst mulig årsinntekt.

• Slik jekker du ned en kritiker. Ti råd om hvordan du forklarer anmelderen at han/hun har tatt fullstendig feil. Kombineres med utelivskurset Håndgemeng og selvforsvar. Blant lærerkreftene møter du proffboksere, sumobrytere og forhenværende dørvakter.

• Alkoholmisbruk. Med alkohol i kroppen når du fortest toppen. Erfarne drankere lærer deg alt om hurtigdrikking, hagefest, utholdenhet på nachspiel (å gå hjem først er livsfarlig), takling av bakrus og hukommelsestap.

- Som Ibsen har sagt det, avslutter Smergel. - «At digte er kamp med Trolde». Den mannen visste hva han snakket om.