Forfattere med tid?

Per Petterson er en kjent norsk forfatter. Irmelin Munch derimot, er et relativt ubeskrevet blad. Er det tiden de har felles?

«Forfatterne kommer!» heter de litterære kveldene på Josefine vertshus. Bak arrangementene står forfatterne Jo Eggen, Line Baugstø, Jan Deberitz og Ann Kavli. Hver kveld får sitt tema, eller sin tittel, og denne kvelden er døpt «Tid».

Per Petterson har gitt ut fem bøker siden han debuterte i 1987. Med Til Sibir ble han nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og for sin siste roman, I Kjølvannet, fikk han Brageprisen. Foruten å være kjent for sin mesterlige og stilsikre prosa skriver han ofte om erindring, historie og sorg. Hans litterære univers har til nå blant annet vært seksti-åras Veitvet og Oslo og Stockholm i 1940-åra. I boka I Kjølvannet har hovedpersonen hukommelsestap og skildres stort sett fra dag til dag. Tapet av familien har gjort ham historieløs, men det han mangler er også det han trenger.

Irmelin Munch debuterte som lyriker samme år som Per Petterson og ga i fjor ut romanen Medeas Døtre. Tidligere har hun gitt ut bøkene Ariadne av Kreta og Fedra, min Fedra. I kveld skal skuespiller Frøydis Armand, som er ansatt ved Nationaltheatret, lese fra Medeas Døtre. Boken har handling fra gresk oldtid, 421 år f. kr. Vi møter Lamina som for å være den berømte skuespilleren hun er, må kle seg ut som mann. Boken har blitt kalt feministisk, og kanskje er den nettopp det når Lamina tar et oppgjør med en diskriminerende kultur vi fortsatt beundrer.

Møt opp for å høre om forfatternes tid og les om Per Petterson på Dagbladet.no.