ÅPNET NETTBUTIKK: Forfatterekteparet Elin Ørjasæter og Nils Gullak Horvei åpnet nettbutikk for selge egne bøker. Det gir langt høyere inntekt per bok enn royalty-delen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN.
ÅPNET NETTBUTIKK: Forfatterekteparet Elin Ørjasæter og Nils Gullak Horvei åpnet nettbutikk for selge egne bøker. Det gir langt høyere inntekt per bok enn royalty-delen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN.Vis mer

Forfattere starter egne nettbokhandler

Flere norske forfattere starter egne nettbutikker for å selge bøkene sine. Dermed tjener de langt mer penger per bok.

I en presset bokbransje leter flere forfattere etter muligheter til å sitte igjen med en større andel av inntektene selv.

I utlandet selger stadig flere bøkene selv. Ett eksempel er J.K. Rowling, som nå har åpnet nettbutikk for å selge Harry Potter-bøker.

Og denne måneden startet Elin Ørjasæter nettbutikk sammen med ektemannen Nils Gullak Horvei. Paret har utgitt en rekke bøker på etablerte forlag som Cappelen Damm, Aschehoug og Tiden.

Ideen til nettbokhandel kom da «Twitter-dronningen» Ørjasæter i mars ga ut boka «Bedre ledelse» og så at hun kom til å selge en del via det omfattende nettverket sitt i sosiale medier. Det ønsket hun å tjene penger på.

- Jeg hadde trodd at vi skulle få inn bestilling på 20 eller 30 bestillinger, men den første uka kom det inn over hundre. Vi satt i stua og pakket bøker og badet i fakturaer, forteller Ørjasæter.

To uker senere lanserte de nettbutikken www.trolltekst.no.

Solgte for 80 000
Og etter en måned med nettsalg av bøker, oppgir forfatterparet at de på kveldstid har solgt bøker for til sammen 80 000 kroner via nettet.

- Internett gjør at du som forfatter kan tenke mye mer som en gründer. Med en vanlig standardkontrakt tjener du utrolig lite på å være forfatter, så jeg synes absolutt at flere forfattere bør gripe fatt og forstå verdikjeden selv. Og så er dette utrolig gøy, sier Ørjasæter.

- Selv på så kort tid har vi lært mye og blitt mer effektive. Og oppsiden per bok er faktisk ganske stor, i forhold til den bittelille royalty-delen. Det er snakk om mellom 100 og 150 kroner per bok, supplerer Nils Gullak Horvei.

Kan selge «gamle» bøker
Også den norske forfatteren Endre Lund Eriksen har det siste året drevet en egen nettbokhandel, som kun selger produkter tilknyttet hans bøker. Eriksen har de siste ti årene utgitt to voksenromaner og mer enn 20 barne- og ungdomsbøker på Aschehoug — blant annet seriene om Pitbull-Terje og Dunderly.

- De siste årene har bøker blitt mer og mer ferskvare. Etter ett år er ikke boka så interessant for bokhandlene lengre. Med en egen nettbutikk gir jeg bøkene mine lengre levetid og får solgt bøker som ellers bare hadde ligget i boden eller på lager. Samtidig gir det meg jo muligheten til å få en større andel av prisen, forklarer han.