Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatteren Anonym vil stå fram i morgen

Kagge Forlag inviterer til pressekonferanse. Hvem tror du det er?

ANONYM: Anonyms forfatterskap startet med «Kongepudler» i 2006, med Ari Behn og Trond Giske i hovedrollene. Bilde: FRA BOKOMSLAGET
ANONYM: Anonyms forfatterskap startet med «Kongepudler» i 2006, med Ari Behn og Trond Giske i hovedrollene. Bilde: FRA BOKOMSLAGET Vis mer

(Dagbladet): I flere år har det vært spekulert i hvem som kan ha skrevet bøkene «Kongepudler», «Kindereggeffekten», «Klassekamerater» og til sist «Mordet på Anonym», som kom i år.

Nå skal forfatteren «Anonym» endelig stå fram.

Pressekonferanse
Kagge Forlag har invitert til pressekonferanse med «Anonym» i morgen tidlig. Etter det vil han ikke lenger være anonym.

- Vil han nå virkelig stå fram og fortelle hvem han er? Det er ikke slik at han vil opptre bak en maske eller lignende?

- Nei, det lover jeg deg. Han har regien selv, og vil gi det et ansikt, bokstavelig talt, sier forlagssjef Anne Gaathaug til Dagbladet.

Vill virkelighet
- Han har jo hatt en plan om det hele veien. Og med bok nummer fire ble det varslet at det ville være den siste boka. Hvordan vi ville avslutte, var vi ikke helt tydelige på da. Men nå har han kommet fram til at den virkeligheten han prøver å harselere med, bare blir villere og villere, sier hun.

- Hvordan da?

- Først og fremst i forhold til hvordan bøkene har vært mottatt. Kommunikasjonsrådgivere har kalt dem drittpakker, de har blitt tatt såpass mye på alvor, sier Gaathaug, som også henviser til et sitat fra forfatteren som de har inkludert i pressemeldingen:

«Hvis jeg hadde skrevet at statsministeren nektet Kongen å dele ut krigsmedaljer 8. mai, ville jeg fått klar beskjed fra det norske folk om at slikt spøker man ikke med

- Også er det akkurat det som skjer, sier Gaathaug.

- Tenkt mye på det øyeblikket
Hun forteller at neste gang «Anonym» skriver bok, vil det bli under fullt navn.

- Hvordan tror du folk vil reagere når de får vite hvem han er?

- Det skal jeg ikke ha noen formening om. Jeg har tenkt mye på hvordan det øyeblikket vil bli, og jeg skal prøve å være veldig til stede i øyeblikket når det skjer, sier hun.

Mange kandidater
«Anonym»s første bok, «Kongepudler», kom ut i 2006. Siden har både lesere og journalister jaktet på mannen bak pseudonymet, og utallige personer har blitt spurt og dementert at de er forfatteren.

Blant de mange som har vært lansert som kandidater, er Knut Nærum, Are Kalvø, Ari Behn, Torgrim Eggen, Vidar Kvalshaug, og selvfølgelig forlegger Erling Kagge selv.

image: Forfatteren Anonym vil stå fram i morgen

Jakten tok en ny dreining før påske i år, da Anne Holt i et blogginnlegg «stod fram» som «Anonym». Kagge Forlag nektet, og understreket at den ekte forfatteren var en mann. Siden dementerte Holt det hele, og sa at blogginnlegget var en del av et mediekritisk prosjekt hun holdt på med.

Også Dagsavisens Arne Strand har «stått fram» som «Anonym», i årets aprilspøk-artikkel i hans egen avis.

John Olav Egeland?
I fjor mente litteraturviter Janne Rygg å ha knekket anonymkoden. Hun «avslørte» Dagbladets egen John Olav Egeland som den anonyme forfatteren. 

- Total skivebom, svarte Egeland.

Overfor Dagbladet har «Anonym» understreket at han vil stå fram overfor alle som spør ham direkte om det er han som har skrevet bøkene. Men foreløpig er det bare enkelte av hans bekjente som har gjettet riktig.

Se Dagbladets nettmøte med «Anonym» i mars i år her.

Hvem tror du det er? Bli med i avstemmingen til høyre, blant de mange kandidatene som har vært lansert, eller diskuter under.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media