POMP OG PRAKT: Joel Edgerton og Christian Bale som henholdsvis Ramses II og Moses i storfilmen «Exodus: Gods an Kings». Ridley Scott mente at tidligere filmer ikke hadde ytt historien full rettferdighet. Ingen skal beskylde ham for ikke å ha prøvd å overgå dem.
POMP OG PRAKT: Joel Edgerton og Christian Bale som henholdsvis Ramses II og Moses i storfilmen «Exodus: Gods an Kings». Ridley Scott mente at tidligere filmer ikke hadde ytt historien full rettferdighet. Ingen skal beskylde ham for ikke å ha prøvd å overgå dem.Vis mer

Forfatteren av «Exodus» visste å skape action

Men kreditert blir han ikke denne gangen heller.

BLU-RAY/DVD: Med en viss spenning sjekker man hvem som er oppført som manusforfatter til den nyeste filmatiseringen av andre mosebok, «Exodus» av Ridley Scott.

Fire mann er registrert, men ikke originalforfatterne, enten det nå er Moses eller Gud som har ført pennen. Historien er filmet før, av Cecil B. de Mille i 1956. Da var sju manusforfattere i sving.

Christian Bale har spilt både Jesus og Batman. Han har med andre ord gått gradene fram mot rollen som Moses. På sitt mest målbevisste minner han litt om Charlton Heston, som spilte rollen i 1956.

Joel Edgerton er glattbarbert og sminket i rollen Yul Brynner hadde i hine, hårde dager, Ramses II, den antatte farao for rundt 3500 år siden (ikke navngitt i bøkenes bok).

De to versjonene kan gjerne ses parallelt, som eksempler på hvordan man splittet et hav i trickfilmens tid i forhold til i spesialeffektenes epoke.

Blu-ray?en inneholder fem timer bakgrunnsstoff, pluss kommentarspor og muligheten for å stoppe opp i filmen og få utdypet de historiske forholdene.

Ridley Scott er en regissør med store visjoner. Han sier han elsker å gjenskape hele universer; her får han Spania, Kanarøyene og Pinewood-studioene i England til å framstå som hellig grunn.

Det er noe eget med bibelfilmer. Som det heter; hva er best, boka eller filmen? Men hvem skrev ned de ti bud? Og er Gud en liten gutt?

Man har litt å gruble over etter å ha fordøyd dette eventyrlige dramaet, som er tilegnet Ridley Scotts sju år yngre bror, den dyktige actionregissøren Tony Scott, som døde for tre år siden.