SKAPER DEBATT:  En angivelig voldtektsscene med Jaime Lannister (Nikolai Coster-Waldau) og søsteren Cercei (Lena Headey) ble for kort tida sida anklaget for å være for drøy. Nå skaper nye voldtektscener videre diskusjon om serien.
SKAPER DEBATT: En angivelig voldtektsscene med Jaime Lannister (Nikolai Coster-Waldau) og søsteren Cercei (Lena Headey) ble for kort tida sida anklaget for å være for drøy. Nå skaper nye voldtektscener videre diskusjon om serien.Vis mer

Forfatteren av «Game of Thrones» svarer på voldtektskritikk

- Å utelate det fra fortellingen ville vært falskt og uærlig.

(Dagbladet): NB! Denne saken inneholder spoilere.

Den populære tv-serien «Game of Thrones» har bydd på utallige brutale vold- og sexscener siden den først hadde premiere i 2011, og seriens innhold har vært hyppig diskutert.

Serien er nå inne i sin fjerde sesong og har fått en enorm seerskare.

Kontroversiell scene For kort tid sida skapte en sexscene i serien enorm oppsikt, og fans og tv-eksperter diskuterte om det var snakk om frivillig sex eller en voldtekt.

I scenen ser man Jaime Lannister (Nikolai Coster-Waldau) tilsynelatende voldta sin søster, Cercei (Lena Headey) på
gulvet inntil alteret der deres avdøde sønn Joffrey ligger på likskue.

Flere fans mente scenen var for drøy og både regissør og forfatteren av serien måtte svare på kritikken.

Nå fortsetter imidlertid serien i samme spor. I den siste episoden av HBO-serien ser man hvordan en gruppe kvinner som blir holdt som fanger blir grovt seksuelt utnyttet.

Flere reagerer nå på hvordan serien nærmest alminneliggjør voldtekt, skriver The New York Times.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Forfatter George RR Martin mener det ville vært falskt og uærlig å utelate seksuell vold fra «Game og Thrones»-universet. Foto: NTB Scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Forfatter George RR Martin mener det ville vært falskt og uærlig å utelate seksuell vold fra «Game og Thrones»-universet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig vanskelig å se på når seksuell vold blir behandlet så arrogant. Det er frustrerende å se, sier forfatter Mariah Huehner til avisa.

Seriens voldtektsscener har også blitt massivt diskutert blant fans på sosiale medier.

Forsvarer temaet Forfatteren George RR Martin som har skrevet bokserien som «Game of Thrones» er basert på, svarer nå på kritikken i en e-post til The New York Times.

- Voldtekt og seksuell vold har vært en del av hver eneste krig som har blitt utkjempet, fra de gamle sumererne og fram til i dag. Å utelate det fra en fortelling som handler om krig og makt ville vært falskt og uærlig og ville undergravet et av temaene i boka - at de virkelige grusomhetene i historien ikke stammer fra orker og mørke makthavere, men fra oss selv, skriver han til avisa.

Han snakker imidlertid kun for hvordan scenene er presentert i bøkene, ikke hvordan det blir vist på tv.

- Hvordan det blir fremstilt på tv er i andres hender, som gjør deres egne kunstneriske vurderinger på hvilken tilnærming som er best i deres respektive medium, skriver han.