Forfatteren E.L. Doctorow er død

Ble 84 år.

DØD: Den amerikanske forfatteren E.L. Doctorow, som i sine bøker eksperimenterte med grensa mellom virkelighet og dikting, døde tirsdag, 84 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Den amerikanske forfatteren E.L. Doctorow, som i sine bøker eksperimenterte med grensa mellom virkelighet og dikting, døde tirsdag, 84 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske forfatteren E.L. Doctorow, som i sine bøker eksperimenterte med grensa mellom virkelighet og dikting, døde tirsdag, 84 år gammel.

Doctorow er mest kjent for historiske romaner som «Billy Bathgate», «The March» og «Ragtime», som president Barack Obama har kalt en av sine yndlingsbøker.

Doctorow ble født i bydelen Bronx som sønn av annengenerasjons russisk-jødiske innvandrere.

Han fikk sitt gjennombrudd med «The Book of Daniel» i 1971, etter tidligere å ha gitt ut flere andre bøker. De fleste av bøkene hans er lagt til tiden mellom århundreskiftet og annen verdenskrig.

I «Book of Daniel» lar han en fiktiv sønn av Rosenberg-ekteparet, som ble henrettet for spionasje, forsøke å gjenfortelle sine foreldres historie for slik å forstå 50- og 60-tallets radikalisme og jødenes stilling i det moderne USA.

I den kanskje mest kjente boka «Ragtime» fra 1975 ferdes historiske personer som Henry Ford, Harry Houdini og Sigmund Freud i en heseblesende historie som konfronterer hvit og svart, rik og fattig i USA på begynnelsen av 1900-tallet.

I alle sin bøker forsøker han å viske ut skillet mellom fiksjon og fakta.

- Det fins ikke fiksjon eller ikke-fiksjon, slik vi normalt forstår begrepene, kun fortellinger, sa han.

Doctorow regnes som en av USAs fremste moderne forfattere, og han har mottatt en rekke priser, sist i fjor da han fikk Kongressbibliotekets pris for amerikansk skjønnlitteratur.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer