Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatteren Philip Roth er død

Ble 85 år gammel.

DØD: Philip Roth er død, 85 år gammel. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix
DØD: Philip Roth er død, 85 år gammel. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix Vis mer

Den prisbelønte amerikanske forfatteren Philip Roth er død, 85 år gammel, skriver The Guardian.

Roths biograf Blake Bailey bekrefter på Twitter at Roth døde «omringet av nære venner som elsket ham».

Roth debutert med «Goodbye, Columbus» i 1959, som han fikk National Book Awards for.

Ti år seinere fikk han sitt store gjennombrudd med bestselgeren, «Portnoys besværlige liv», som var svært kontroversiell da den kom ut, blant annet på grunn av eksplisitte seksuelle skildringer.

Magasinet The New Yorker omtalte boka som «den skitneste boka som noen gang er skrevet».

Han er blant forfatterne i sin generasjon som har vunnet mest priser. I 1997 vant han en Pulitzer for boken «Amerikansk pastorale».

Roth har flere ganger vært favoritt til å vinne nobelprisen i litteratur, men har aldri fått den.

En pris han har fått, er den prestisjefulle Man Booker International Prize, en pris han fikk i 2011.

- I over 50 år har Philip Roths bøker stimulert, provosert og begeistret et enormt og fortsatt økende publikum. Hans fantasi har ikke bare endret vårt syn på jødisk identitet, den har også gjenopplivet fiksjon - på generell basis, ikke bare amerikansk, sa juryformann Rick Gekoski.

Roth vokste opp med jødiske foreldre, og mens hans forgjengere som Saul Bellow og Bernard Malamud ofte skrev smertefulle skildringer av jøders tilpasning som immigranter, representerte Roth den neste generasjonen.

Ifølge ham selv identifiserte han seg ikke som en jødisk forfatter, men som en amerikansk. Han mente den jødiske og amerikanske opplevelsen ofte var den samme.

I januar i år ble det kjent at David Simon, skaperen av TV-serier som «The Wire» og «The Deuce», skal lage en ny miniserie basert på Philip Roth-romanen «The Plot Against America», som kom ut i 2007 i norsk oversettelse under tittelen «Konspirasjonen mot Amerika». I denne boken skildrer Roth et alternativt USA der antisemittismen sprer seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media