Forfatterens frihet

Anne Holts innspill til en viktig forlagsdebatt har gjort det for enkelt å avfeie henne som usaklig, mener Terje Holtet Larsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NYHETEN OM AT FORFATTER

Anne Holt har brutt med Cappelen, burde ha blitt mottatt med betydelig interesse blant hennes kolleger. Likeså hennes kritikk av de store forlagenes kulturhykleri. Med større medieoppmerksomhet har det aldri blitt fastslått at forfattere skal kunne kreve noe av sitt forlag, og ikke behøver å føle seg uløselig knyttet til utgiveren av bøkene man skriver.

Det var nesten så man kunne håpe på at forlagene nå ville ta et oppgjør med seg selv, og innse at de på en ganske annen måte må komme forfatterne i møte, og ikke bare utgi bøkene våre som av gammel vane. Dette i en tid da bokbransjen er i støpeskjeen og dens fremtidige form er høyst usikker. Forfatterne står overfor store utfordringer. Desto større grunn er det til å beklage at Holt ikke har mye å komme med annet enn overfladiske betraktninger om at de store forlagene er «bakstreverske» og «henger etter utviklingen», og at hun ikke er i stand til å forklare hva hun egentlig mener med den typiske nye forfatteren, som vi bare får anta ønsker profesjonell markedsføring og umiddelbar berømmelse, og som ikke nødvendigvis har tenkt til å skrive bøker resten av livet. I stedet blir hun mer uklar desto mer spalteplass hun får til disposisjon. Dermed blir det latterlig enkelt for dem hun kritiserer å avfeie henne som usaklig og upresis, og den viktige debatten vi kunne ha fått forsvinner i tåken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer