Forfatterkollega Jørn Lier Horst om Mankell: - Han inspirerte meg til å bli etterforsker

- Han har også påvirket forfatterskapet mitt.

HYLLES AV KOLLEGENE: Forfatterkollegene beskriver avdøde Henning Mankell som en bauta. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HYLLES AV KOLLEGENE: Forfatterkollegene beskriver avdøde Henning Mankell som en bauta. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag melder NTB at den svenske forfatteren er død, 67 år gammel.

Henning Mankell har over lengre tid hatt kreft. På nyåret i fjor dro den svenske forfatteren til en ortoped med plagsom prolaps - da han forlot legekontoret, hadde han fått en alvorlig kreftdiagnose.

Forfatterkollegene synes Mankells bortgang er et stort tap for litteraturen.

- Et stort tap for litteraturen Krimforfatter og tidligere politietterforsker, Jørn Lier Horst forteller til Dagbladet at Henning Mankell har vært en stor inspirasjonskilde på flere måter.

- Jeg leste krimbøkene om Wallander da jeg begynte på politiskolen. Jeg tenkte at en sånn politimann, det vil jeg bli. Han staket ut min karriere og frem til den rollen jeg hadde som etterforsker i politiet, sier Horst, og legger til:

- Han har også påvirket forfatterskapet mitt. Mankell skriver fra en politisk venstreside. Han er bekymret for samfunnsutviklingen og han bruker Kurt Wallander som et redskap til å dele sitt syn på oss, og vise veldferd-sveriges store mangler.

Horst mener at Mankell etterlater seg et stort og mangfoldig forfatterskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer