<strong>HYLLES AV KOLLEGENE:</strong> Forfatterkollegene beskriver avdøde Henning Mankell som en bauta. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HYLLES AV KOLLEGENE: Forfatterkollegene beskriver avdøde Henning Mankell som en bauta. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Forfatterkollega Jørn Lier Horst om Mankell: - Han inspirerte meg til å bli etterforsker

- Han har også påvirket forfatterskapet mitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag melder NTB at den svenske forfatteren er død, 67 år gammel.

Henning Mankell har over lengre tid hatt kreft. På nyåret i fjor dro den svenske forfatteren til en ortoped med plagsom prolaps - da han forlot legekontoret, hadde han fått en alvorlig kreftdiagnose.

Forfatterkollegene synes Mankells bortgang er et stort tap for litteraturen.

- Et stort tap for litteraturen Krimforfatter og tidligere politietterforsker, Jørn Lier Horst forteller til Dagbladet at Henning Mankell har vært en stor inspirasjonskilde på flere måter.

- Jeg leste krimbøkene om Wallander da jeg begynte på politiskolen. Jeg tenkte at en sånn politimann, det vil jeg bli. Han staket ut min karriere og frem til den rollen jeg hadde som etterforsker i politiet, sier Horst, og legger til:

- Han har også påvirket forfatterskapet mitt. Mankell skriver fra en politisk venstreside. Han er bekymret for samfunnsutviklingen og han bruker Kurt Wallander som et redskap til å dele sitt syn på oss, og vise veldferd-sveriges store mangler.

Horst mener at Mankell etterlater seg et stort og mangfoldig forfatterskap.

<strong>- EN BAUTA:</strong> Unni Lindell om Mankell: - Jeg er nesten på gråten nå, han var en bauta for oss alle.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- EN BAUTA: Unni Lindell om Mankell: - Jeg er nesten på gråten nå, han var en bauta for oss alle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har mistet en klok og romslig person, et medmenneske med et ektefølt engasjement, sier han.

Forfatter Unni Lindell forteller at hun nesten er på gråten når Dagbladet ringer henne.

- Det er veldig trist. Han var en bauta for oss alle, sier hun.

Hun forteller at hun tenker på Mankell hver eneste dag, da hun har sin skriveleilighet tvers over gården hvor den avdøde forfatteren skrev sine første bøker i Oslo. 

- Jeg er veldig lei meg nå, jeg hadde ikke tenkt at han skulle dø så fort, sier Lindell, og legger til at Mankell har betydd mye for henne som forfatter.

- Han var jo en ener. Han er et stort tap for litteraturen, men det største tapet er det nok familien som lider.

- En ruvende figur Den norske forfatteren Knut Faldbakken ble først kjent med Henning Mankell på 70-tallet, da han selv jobbet som redaktør for det litterære tidsskriftet Vinduet.

<strong>INSPIRERT:</strong> Forfatter Knut Faldbakken forteller at mye av Henning Mankells arbeid har inspirert ham i egne bøker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
INSPIRERT: Forfatter Knut Faldbakken forteller at mye av Henning Mankells arbeid har inspirert ham i egne bøker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde kontakt med ham fra tidlig av, da Henning bodde i Oslo. Han besøkte meg ofte på kontoret, hvor vi pratet sammen. Jeg trykket på den tiden også noen av hans artikler. På den tida var Henning en heftig politisk debattant. 

Faldbakken forklarer videre at mye av Mankells arbeid har inspirert ham i egne bøker.

- Han var en ruvende figur i både skandinavisk og internasjonal krimforfatterskap. Jeg tror bøkene hans har åpnet øynene for mange når det kommer til kvalitetskrim.

- Engasjert, reflektert og varm Jo Nesbø, forfatter av de populære Harry Hole-bøkene, sier til Dagbladet at det var trist, om ikke helt, uventet å få nyhetene om Henning Mankells bortgang.

- Jeg rakk så vidt å bli kjent med ham under Bjørnsonfestivalen i Molde hvor vi hadde et par kvelder sammen på og av scenen. Han hadde en dikterhøvdings naturlige autoritet, men på nært hold opplevde jeg ham også som generøs, engasjert, reflektert og varm, sier Nesbø.

Han mener at Mankell både videreførte og moderniserte den skandinaviske krimlitteraturtradisjonen fra Sjowall og Wahloo, både i stil og innhold.

- Da jeg reiste i utlandet med mine første oversatte krimromaner hendte det at journalister omtalte meg som «den nye Mankell». Selv om vi nok vektet våre inspirasjonskilder forskjellig, var det en heder jeg alltid mottok med takk, sier han.

Svenske kolleger i sorg En annen som minnes Mankell er den svenske skuespilleren Krister Henriksson. Han har spilt rollen som Kurt Wallander, Henning Mankells mest kjente karakter.

<strong>-ENESTÅENDE:</strong> - Jeg ble så lei meg, han var enestående, sier forfatter Karin Fossum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
-ENESTÅENDE: - Jeg ble så lei meg, han var enestående, sier forfatter Karin Fossum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner bare en stor, uendelig tomhet. Henning har hatt en stor plass i livet mitt, ikke bare fordi jeg har spilt Wallander. Vi ble veldig gode venner. Vi ble brødre, han og jeg, sier Henriksson til avisa Expressen.

Den svenske forfatteren og journalisten Göran Greider sørger også over Mankells bortgang.

- Han hadde sikkert 20 år med stor produksjon foran seg. Det er et stort tap, sier Greider til Expressen.

- Etterlater en stor arv Forfatter Anne Holt forteller til Dagbladet at hun har vært en stor tilhenger av Henning Mankell, og særlig de berømte Wallander-bøkene.

- Jeg har lest Wallander-bøkene med stor lyst og glede, som så mange andre. Mankell åpnet opp for den store suksessen som nordisk krimlitteratur har hatt, sier Holt.

Forfatter Karin Fossum forteller også at hun mottok dødsbudskapet med stor sorg.

- Jeg ble så lei meg. Jeg har aldri møtt ham, men jeg tenker likevel på ham som en kollega, sier Fossum til Dagbladet.

<strong>STOR TILHENGER:</strong> - Jeg har lest Wallander-bøkene med stor lyst og glede, sier forfatter Anne Holt.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STOR TILHENGER: - Jeg har lest Wallander-bøkene med stor lyst og glede, sier forfatter Anne Holt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at det er spesielt en roman som har gjort stort inntrykk på henne som forfatter.

- Det er ikke en krimroman, men Jeg må nevne «Leoparden». Måten han beskriver heten, mørket og overtroen der er helt fantastisk. Han var enestående, sier Fossum.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer