Forfatterne blir i Gyldendal

- Beklagelig at forlagene går inn i bokhandlerbransjen, sier Gunnar Staalesen, som får følge av flere Gyldendal-forfattere. Men ingen bryter med forlaget.

Mandag ble det klart at Gyldendal kjøper 40 prosent av aksjene i Norges største bokhandlerkjede Libris.

Flere av de største forfatterne på Gyldendal er skuffet over forlagets bokhandlerraid.

Samtidig som forfatterne er skeptiske, uttrykker de også forståelse.

- Det var umulig for Gyldendal å sitte på gjerdet og se Aschehoug stikke av med gevinsten i bokhandlerleddet, sier Gunnar Staalesen, en av forlagets mestselgende forfattere.

Truer de små

- Prinsipielt hadde det vært greit om forfatterne skrev bøkene, forlagene ga dem ut og bokhandlerne solgte dem. Men slik er det altså ikke. Jeg har full tillit til Gyldendals ledelse. Dessuten vil jeg heller kjøpe en bok i en butikk eid av Gyldendal enn i en butikk eid av Kjell Inge Røkke, sier Staalesen.

Øystein Lønn, som er aktuell med en ny roman på Gyldendal til høsten, er skeptisk til monopoliseringen:

- Jeg er redd denne utviklingen truer de små forlagene. Det er viktig at de små eksisterer fordi de tar seg av bredden i norsk litteratur. I utlandet har vi sett en tendens til at de små forlagene blir utradert. Jeg håper ikke dette skjer i Norge, understreker Lønn.

Splittet

Kjersti Scheen har mer tiltro til Gyldendal enn til Aker RGI og Kjell Inge Røkke.

- Den kjølige storkapitalen har ikke følelser for bøker. Det har tradisjonsrike Gyldendal. Samtidig er det ikke bra at forlaget sitter på begge sider av bordet. Man kan jo tenke seg at Gyldendal velger å kjøre fram sine egne forfattere, sier Scheen.

Hans Herbjørnsrud er forbauset over at Gyldendal først velger å slakte Universitetsforlaget, for så å bla opp millioner for Libris-kjeden.

- Det viktigste nå er at Gyldendal ikke styrer markedsføringen i retning av egne titler. Problemet med oppkjøpet er at vi kan komme inn i en ond spiral. Hva blir Aschehougs neste mottrekk? spør Herbjørnsrud.