Forfatterne vil ha mer

Varsler kamp om lydboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lydboka er i medvind. Fra 2005 til 2006 omsetningen for lydbøker opp med 38 prosent, slik Forleggerforeningens bransjestatistikk viser, og i 2007 økte Lydbokforlaget sin omsetning med 30 prosent.

De er den største utgiveren av bøker i sjangeren og fikk en samlet omsetning på 71,6 millioner kroner i fjor, samme år som de fylte 20 år. Nye formater er en del av oppgangen.

- Vi hadde en ekstra topp i fjor. Det har mye å gjøre med digiboka, sier Tonje Kristiansen Bertini, informasjonssjef i Lydbokforlaget, til Dagbladet.no.

Nå vil forfatterne ha en større del av kaka. De har dårligere royaltyavtaler for lydbøker enn for innbundne bøker, og har inngått forhandlinger om en ny lydbokavtale.

- Det blir en kamp. Vi ser at en del av bokmarkedet forflytter seg over til lydbøker, og vil slåss for å få forfatternes royalties på lydbøker opp på et anstendig nivå, sier leder i Forfatterforeningen Anne Oterholm til Dagens Næringsliv.

Royaltysatsen for lydbøker er på 15 prosent av nettopris fra forlaget. Til sammenlikning beregnes satsen for innbundne bøker på grunnlag av fastprisen bestemt fra forlaget: 15 prosent opp til 5000 solgte eksemplarer og 20 prosent for salg over dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer