Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatterne vil ha mer

Varsler kamp om lydboka.

(Dagbladet.no): Lydboka er i medvind. Fra 2005 til 2006 omsetningen for lydbøker opp med 38 prosent, slik Forleggerforeningens bransjestatistikk viser, og i 2007 økte Lydbokforlaget sin omsetning med 30 prosent.

De er den største utgiveren av bøker i sjangeren og fikk en samlet omsetning på 71,6 millioner kroner i fjor, samme år som de fylte 20 år. Nye formater er en del av oppgangen.

- Vi hadde en ekstra topp i fjor. Det har mye å gjøre med digiboka, sier Tonje Kristiansen Bertini, informasjonssjef i Lydbokforlaget, til Dagbladet.no.

Nå vil forfatterne ha en større del av kaka. De har dårligere royaltyavtaler for lydbøker enn for innbundne bøker, og har inngått forhandlinger om en ny lydbokavtale.

- Det blir en kamp. Vi ser at en del av bokmarkedet forflytter seg over til lydbøker, og vil slåss for å få forfatternes royalties på lydbøker opp på et anstendig nivå, sier leder i Forfatterforeningen Anne Oterholm til Dagens Næringsliv.

Royaltysatsen for lydbøker er på 15 prosent av nettopris fra forlaget. Til sammenlikning beregnes satsen for innbundne bøker på grunnlag av fastprisen bestemt fra forlaget: 15 prosent opp til 5000 solgte eksemplarer og 20 prosent for salg over dette.

Oterholm vil ikke si hvor mye større royalty Forfatterforeningen krever. Kristiansen Bertini i Lydbokforlaget beskriver imidlertid forhandlingsklimaet som godt, og anser utviklingen som uproblematisk.

- Det er naturlig at avtalen blir reforhandlet nå som man har nye produkter og formater på markedet, sier hun til Dagbladet.no. LES OGSÅ:

KREVER MER: Forfatterforeningens leder Anne Oterholm. Foto: ELISABETH SPARRE ALNES
KREVER MER: Forfatterforeningens leder Anne Oterholm. Foto: ELISABETH SPARRE ALNES Vis mer

Digiboka slår an

Kremen av norske noveller utgitt som lydbøker

Vil gi leseren lydboka gratis på mp3

Her kan du laste ned lydbøker - gratis og lovlig

OPPGANG MED NYE FORMATER: Digiboka fra Lydbokforlaget er en del av et nytt bilde i lydbokbransjen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media