Forfatternes framtid

Eierskapsbegrensninger i bokbransjen vil komme forfatterne til gode.

VIL HA BOKLOV: Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul vil erstatte den frivillige avtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Foto: Lars Eivind Bones
VIL HA BOKLOV: Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul vil erstatte den frivillige avtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Les også Arve Juritzens kronikk: Bokmafiaen sprekker

Les også Anne Oterholms svar: Ja til boklov

JEG SKULLE ØNSKE
Anne Oterholm, leder av Forfatterforeningen, ville delta i den viktige debatten om Bok-Norges framtid på en konstruktiv måte, uten å stigmatisere og underslå fakta.

Oterholm kritiserer meg for ikke å diskutere forfatternes royalty. For meg er det ingenting å diskutere, jeg støtter 100 prosent opp om bransjeavtalen når det gjelder royalty. For meg handler royalty derfor kun om å selge flest mulig bøker, slik at mine forfattere får et godt levebrød.

DE SISTE ÅRA har de fleste nyetablerte forlag satset på generelle faktabøker. Da jeg startet, var jeg helt tydelig på at jeg skulle satse mine sparepenger på norsk skjønnlitteratur, selv om det var risikabelt.

For å få fram nye norske bestselgere må bredden være solid. Derfor har Juritzen forlag utgitt flere smale romaner og gitt flere debutanter sjansen. Årets vårliste inneholder tre norske romaner, alle fra skjønnlitterære debutanter og en av bøkene er en novellesamling. Vi har ansatt den unge forfatteren Tiger Garté som redaktør for å dyrke fram nye norske forfattere. Han jobber nå langsiktig med et titall debutanter.

I DAG BEHOLDER bokkjedene mellom 50 og 60 prosent av bokkrona, og kjedene ønsker å øke denne andelen. Vi behøver Oterholm og Forfatterforeningens hjelp til å slåss for at mer av bokkrona forblir hos forlagene. Hvem skal hjelpe forfatterne med å skape nye verker hvis ikke forlagene har økonomi til det?

Jeg er ikke motstander av fastpris hvis dette også medfører faste og lavere rabatter fra forlagene til bokkjedene.

NORSKE FORFATTERE behøver mange og forskjellige forlag. Derfor oppfordrer jeg Forfatterforeningen til å støtte opp om fire hovedkrav til ny regulering av bokbransjen:

• Eierskapsbegrensninger.
• Framtidig fastpris må også bety fast og lavere rabatt fra forlagene til butikkene.
• Åpne lukkede distribusjonskanaler som Bladcentralen og Mammutsalget.
• Sikre bredden på en ny og bedre måte enn i dag.

Skal vi skape noe nytt og bedre, Anne Oterholm, i stedet for å late som om vi er uenige?