Forfatterforeningen

Forfatteropprør mot «elite, makt­konsentrasjon og trynefaktor»

Forfattere gjør opprør mot Forfatterforeningen, og starter ny fagforening.

GJØR OPPRØR: Forfatter Asle Skredderberget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GJØR OPPRØR: Forfatter Asle Skredderberget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): Debatten om Den norske Forfatterforenings inntakskriterier er for strenge, har rast lenge. Men nå gjør en rekke forfattere opprør.

Fredag tok en gruppe initiativet til en ny fagforening med arbeidstittelen «Norske forfattere», gjennom et opprop i Aftenposten.

Fire dager senere er det flere enn 200 forfattere og andre interesserte som er med i den lukkede Facebook-gruppa «Forfatterinitiativet».

Til sammenligning har Den norske Forfatterforening 655 medlemmer.

- Overveldende

- Responsen er overveldende, sier forfatter Jan Ove Ekeberg, som sammen med Helle Stensbak og Eystein Hanssen tok initiativet.

I oppropet tar de til orde for en forening «med forutsigbare kriterier for medlemskap, som kan organisere alle norske forfattere uavhengig av sjanger,» og mener at det er «en selvsagt rettighet å kunne organisere seg».

INITIATIVTAKER: Jan Ove Ekeberg. Foto: NTB Scanpix
INITIATIVTAKER: Jan Ove Ekeberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En av dem som stiller seg bak oppropet er forfatter Asle Skredderberget (45).

Han har publisert to krimbøker og to sakprosabøker, og er blitt nominert til Rivertonprisen.

- Trynefaktor

Skredderberget har aldri søkt om medlemskap i Den norske Forfatterforeningen, av prinsipielle grunner.

- Den representerer det jeg alltid har jobbet imot: Elite, maktkonsentrasjon og trynefaktor, skriver Skredderberget i et innlegg på Facebook.

- DNF teller noen hundre medlemmer, og opererer med udefinerte kvalitetskrav. Dette gjør at de avviser medlemskap for majoriteten av norske forfattere, basert på de personlige preferansene til selvutnevnte smaksdommere, sier han.

Han viser at forfattere som ønsker å bli medlemmer av Den norske Forfatterforeningen, må ha publisert to skjønnlitterære bøker for voksne, det ene av «litterær verdi». Om bøkene har litterær verdi, avgjøres av Det litterære rådet i foreningen.

- For meg er det prinsipielt. Jeg vil ikke søke meg til en gruppe som skal sile ut de som de selv mener er gode nok. Jeg vet at jeg skriver bøker av litterær verdi, men jeg kan ikke fordra den elitetankegangen, sier Skredderberget.

Skal være inkluderende

Han mener at det udefinerte begrepet «litterær verdi» kan føre til at medlemmer velges ut etter «trynefaktor».

- Det skaper en sånn innenfor og utenfor-tankegang. Enten er du i det gode selskap, eller ikke. Personlig søker jeg meg ikke til det gode selskap. Dette er ikke en forening bare for dem som er lei seg for at de har fått avslag, men også for oss som har valgt å stå utenfor, sier Skredderberget.

Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik avviser påstander - se svar nederst i saken.

Skredderberget mener det er betenkelig at Den norske Forfatterforening forvalter verdier for alle forfattere, ved at foreningen blant annet forhandler bransjeavtaler.

Den nye foreningen skal ifølge Skredderberget være «åpen og inkluderende», men hvordan medlemmene skal velges ut, er ennå ikke bestemt. Stiftelsesmøtet skal være 13. januar.

- Jeg blir ikke overrasket over om vi blir større enn Forfatterforeningen. Vårt mål er å bli en reell aktør som representerer alle forfattere, sier Skredderberget.

Støttes av Anne Holt

Blant kjente forfattere som støtter ny forening, er forfattere Anne Holt og Hans Olav Lahlum.

POSITIV: Forfatter Anne Holt. Foto: Jørn H. Moen
POSITIV: Forfatter Anne Holt. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Jeg synes det kan være en veldig god idé i utgangspunktet å lage en ny forfatterforening, som er en mer ren fagforening enn det Den norske Forfatterforening er, sier Holt.

Hun ble invitert til å bli medlem i Den norske Forfatterforening på slutten av 90-tallet, men takket nei.

- Jeg synes det er en forening som fremstår som ganske uklar. Det er ikke en ren fagforening, og de har ganske ulne inntakskriterier, sier Holt, som sier hun selv er «for gammel» til å melde seg inn i en forening nå.

Også Lahlum støtter initiativet.

- Jeg er enig med utbryterne i at kravene har vært for strenge, og at det har hatt en betenkelig side. Nå er jeg litt i tenkeboksen om jeg kommer til å gå inn i den nye eller gamle eller ei, sier Lahlum, som aldri har søkt om medlemskap i Forfatterforeningen.

Delt syn innad

Men det er ikke bare forfattere utenfor Forfatterforeningen som har sympati med den nye foreningen.

Forfatter Tom Egeland sitter selv i styret i Forfatterforeningen, og forstår at forfatterne tar initiativet.

FORSTÅR: Forfatter Tom Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSTÅR: Forfatter Tom Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg forstår godt at de velger å danne en forening. Mange norske forfattere føler behov for å ha innflytelse ved å være medlem av en fagforening, sier Egeland.

Han legger ikke skjul på at det er delte syn innad i Forfatterforeningen på hvor strenge inntakskriteriene skal være. Selv har han i alle år argumentert for at foreningen skal være mer åpen.

- Jeg mener Forfatterforeningen bør organisere et bredt og allsidig utvalg forfattere fra alle ulike sjangre, sier Egeland.

Han påpeker at foreningen har myket opp noe. Mens det tidligere var et krav om å ha publisert to bøker av litterær verdi, holder det nå med én bok.

- Men litterær verdi er og blir en vanskelig størrelse, fordi det baserer seg på skjønn, og ikke en fasit, sier Tom Egeland.

Avviser «trynefaktor»

Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik avviser påstander om at Forfatterforeningens inntakskrav kan føre til «trynefaktor» blir avgjørende.

- Det er useriøst å hevde det, sier Kriznik.

Hun viser til at Det litterære rådet består av ni forfattere som er valgt på årsmøtet, med forskjellig syn på litteratur. Disse sitter i maks seks år og diskuterer bøkene ut fra kriterier som språk, virkemidler, troverdighet, originalitet og sjangerbevissthet.

Kriznik sier også at det er feil at Forfatterforeningen avviser majoriteten av norske forfattere.

AVVISER PÅSTANDER: Forfatterforeningens leder, Heidi Marie Kriznik. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
AVVISER PÅSTANDER: Forfatterforeningens leder, Heidi Marie Kriznik. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge tall fra foreningen fikk 63 prosent av de forfatterne ja, blant dem som søkte medlemskap fra 2012 til 2016.

Flere av dem som fikk nei, oppfylte ikke formelle krav, for eksempel at de ikke skrev skjønnlitterært. Mange får også ja når de søker på nytt med tredje eller fjerde bok.

- Vi er ikke en lukket forening, det viser disse tallene, sier Kriznik.

- Jeg vil gjerne samarbeide med den nye foreningen. Hvis vi kan jobbe sammen for kollektive avtaler for forfatterne, er det bra. Jeg håper vi kan ha en seriøs samtale og debatt om dette, sier Kriznik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer