Forfattersjefens bokhylle

Den nyvalgte lederen i Den Norske Forfatterforeningen anbefaler sju bøker.

Anne Oterholm (41) er født i Illinois, USA. Den nyvalgte lederen i Den Norske Forfatterforeningen er utdannet cand.philol. ved Universitetet i Oslo med fransk som hovedfag. Hun har arbeidet som kritiker og skribent i Morgenbladet, Vinduet og Utflukt. Som forfatter har Oterholm utmerket seg som en stilsikker minimalist. I handlingsfattige kortromaner som «ikke noe annet enn det du vil» (1995) og «Avbrutt selskap» (1996) tar hun opp erotiske motiver på en original måte. Mer filosoferende er «Avslutningen» (1999). «Tilfeldigvis begjær» (2001) er en stilistisk gjennomført roman om lyst og kjedsomhet. Senere har hun utgitt romanene «Etter kaffen» (2002) og «Sannheten» (2004).Her har Oterholm plukket ut fem bøker hun gjerne anbefaler videre:

Magda Szabs: «La Porte» En av de beste bøkene jeg har lest i hele mitt liv, utgitt på ungarsk i 1987, oversatt til fransk i 2003. I sentrum for boka finner en det ekstreme vennskapet/kjærligheten som utvikler seg mellom fortelleren og hushjelpen hennes. Gis ut i England høsten 2005 («The Door»), forhåpentligvis kommer den også på norsk om ikke alt for lenge.

Marguerite Duras: «Détruire, dit-elle» Den boken jeg har lest flest ganger i mitt liv, en bok som ikke helt tilhører noen sjanger, eller hvor prosjektet er å ødelegge sjangrene uten at en vet hva som kommer isteden. Den likner litt på en roman og litt på et skuespill. Utkom i 1969. Jeg har aldri tenkt på hva den handler om. Den handler om noen mennesker som møtes på et hotell, snakker sammen, spiller kort sammen, krokket.

Inghill Johansen: «Suge» Inghill Johansen sier: «Når jeg tenker på det nå, er det ikke tingene der de er, men tingene der de slutter å være jeg vil beskrive.» Det er et språk og et rom og en bevegelse det er bra og være i. Derfor liker jeg den.

Hanne Ørstavik: «UKE 43» Det er noe kompromissløst over den. Kanskje er det derfor jeg liker både den og «Détruire dit-elle»? Det kompromissløse, usikkerheten i forhold til hva som oppstår i ødeleggelsen? For det må vel oppstå noe?

Rune Christiansen: «Intimiteten»

Per Petterson: «I kjølvannet»

Stig Sæterbakken: «Siamesisk» Ettersom jeg ikke klarer å bestemme meg for en av dem, kan jeg vel ganske enkelt anbefale alle.

NYVALGT SJEF: Forfatter Anne Oterholm.