Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfatterstudenter «strøk til eksamen»

Tekstsamlingen fra studentene ved Skrivekunstakademiet i Hordaland holdt ikke mål for innkjøpsordningen.

AVVIST: De aller fleste som meldes på, kommer med i innkjøpsordningen. Bøkene blir innkjøpt i 1000 eller 1550 eksemplarer, og fordelt til landets biblioteker. Forfatterspirene i Hordaland må imidlertid dyrke talentet litt til først. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVIST: De aller fleste som meldes på, kommer med i innkjøpsordningen. Bøkene blir innkjøpt i 1000 eller 1550 eksemplarer, og fordelt til landets biblioteker. Forfatterspirene i Hordaland må imidlertid dyrke talentet litt til først. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrivekunstakademiet i Bergen har fostret mange gode forfattere, blant dem Karl Ove Knausgård.

I fjor var fjerde gang forfatterspirene ved akademiet laget en antologi - en tekstsamling - og meldte den inn til innkjøpsordningen for skjønnlitteratur. Innkjøpsordningen regnes som svært raus, og de aller fleste utgivelser som meldes opp blir innkjøpt.

Forfatterstudentenes antologi, «Undertråd», ble likevel veid og funnet for lett.

- Neida, dette tar ikke motet fra studentene. Det er mange forfattere som har blitt nullet mange ganger - Einar Økland, for eksempel - og som lever godt med det, sier forfatter og skrivelærer ved akademiet, Øyvind Rimbereid.

Anken avvist
Det er en utvalg i Kulturrådet som vurderer de påmeldte bøkene, ut fra litterær kvalitet. Anken fra Skrivekunstakademiet ble også avvist rett før jul.

- Utvalget sørger for at det er en nederste list, og det er ikke urimelig at studenter som ennå ikke har utgitt bøker ikke når opp til kravene, sier Rimbereid og legger til:

- Samtidig er det dumt - for vi har nye stemmer som det vil være spennende å følge med på.

- Skremmende mange
De tre foregående antologiene, fra tidligere studentkull, er i følge Skrivekunstakademiet innkjøpt.

SKRIVELÆRER: - Ikke alle skal bli forfattere, sier Øyvind Rimbereid, skrivelærer ved akademiet. Foto: Oddmund Lunde
SKRIVELÆRER: - Ikke alle skal bli forfattere, sier Øyvind Rimbereid, skrivelærer ved akademiet. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Er det bra nivå på studentene i år?

- Ja, men det er jo ikke sånn at alle som går på forfatterkurs skal bli forfattere. Det er nesten skremmende hvor mange som blir forfattere. En tredjedel av våre studenter ender opp med å utgi bøker, og det er ganske mye, sier Rimbereid.

Leder ved Skrivekunstakademiet, Øyunn Viken, tror studentene tar avgjørelsen med fatning.

- De har nok andre mål enn en studentantologi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!