Forfengelig fyrverkeri

«Vellykket som humor, mislykket som alvor»

BOK: Dersom man leser «Hvordan miste venner i New York» som en kritikk av en kynisk og glamorøs jappetilværelse på Manhattan ved slutten av et årtusen, er det et britisk «understatement» å si at den kommer på et mindre heldig tidspunkt. Vi trenger ikke flere bøker som bekrefter våre fordommer om den overflatiske, dumme og materialistiske amerikaneren.

Bridget Jones

Men dersom man tolker boka som et uhøytidelig og selvironisk innlegg i debatten om britenes langvarige og ulykkelige kjærlighetsforhold til amerikanere, kan man godt le - og le høyt. Av den Oxford-utdannede journalistbølla Toby Young. En lord-sønn i forsinket pubertetsopprør. En mann med én egenskap: Sarkasme.

Den kortvokste og skallede Toby Young er den mannlige, men virkelige utgaven av den oppdiktede Bridget Jones. Alt Young gjør blir feil. Kvinner og arbeidsgivere skyr ham som pesten. Han vil være en smart fyr som skriver om dumme fenomener, men det viser seg at de dumme fenomenene er smartere enn ham. Young ville mistet venner hvor som helst.

Blanding

«Hvordan miste venner i New York» er en blanding av en roman, ei debattbok og ei humorbok - en nesten sannferdig historie om et vulgært britisk stjerneskudd som gjerne vil bli et forfengelig amerikansk fyrverkeri. Young har som mål å erobre kjendislivet med den assisterende redaktørjobben i Vanity Fair, men ender opp som en latterliggjort alkoholiker. Etter fem år i USA når han bunnen, frir til gamlekjæresten «av skikkelige, ikke-kyniske grunner» og reiser tilbake til London som moralist: «Noen ganger må du reise halve kloden rundt for å finne ut at det du virkelig leter etter, er hjemme.»

Vellykket humor

Boka er vellykket som humor, men mislykket som alvor. Den forsøker å forklare den amerikanske tidsånden med ingrediensene glamour, sex og kokain, men ender ufrivillig opp med å rive i stykker glansbildet av «Cool Britannia» under Tony Blair. Et land med masse selvironi, men fortsatt lite selvinnsikt.